Hindistan bayrağının renkleri ve üzerindeki sembolü diğer ülkelerinkine göre oldukça gariptir. Genelde görülmeyen bu renkler, aslında Hindistan'ın çeşitliliğini yansıtmaktadır. Avrupa kıtasındaki bayrak kıtlığına kıyasla Asya'daki bayrakları hem desen olarak çok ilginçtir hem de anlamları farklıdır.
HİNDİSTAN BAYRAĞI ANLAMI NEDİR?
Hindistan bayrağı üç parçaya bölünmüştür ve üç renge sahiptir. Üst tarafta safran, ortada beyaz ve alt tarafta yeşil şerit bulunur. Ortasında bir sembol bulunur. Sembol, 24 telli bir tekerlek olan Ashoka çakrasıdır. Hukuk yasalarını temsil etmektedir. Üç renk de eşit şekilde bölünmüştür. Çakra, ortadaki beyaz şeridin üzerine konumlanmıştır. Bayrak 22 Temmuz 1947 yılında kabul edilmiştir. Dizaynını Pingali Venkayya yapmıştır. Özel olarak khadi kumaşından yapılır.
Bu bayrağın esinlendiği bayrak ise Gandhi tarafından 1921 tarafından Ulusal Kongre'ye sunulmuştur. Beyaz, yeşil ve kırmızı şeritlerin üzerinde giysi makinesi bulunmaktadır. Giysi makinesi, Hindistan'ın kendi kıyafetini yapması gerektiğini, artık başka bir milletin altında var olmamasını vurgular. Gandhi'nin kendisinin kıyafet yapması ve protestolarında kıyafet yapımına dikkat çekmesi önemlidir.
HİNDİSTAN BAYRAĞI RENKLERİ ANLAMI NEDİR?
Sarvepalli Radhakrishnan, bayrağın renklerini tanımlarken safran rengini feragat olarak tanımlar. Orta şeritteki beyaz renk ışığı, gerçeğini yolunu temsil eder. En alttaki yeşil ise Hindistan halkının toprakla olan bağını, doğayla yakınlığını; tüm hayatın doğadan geldiğini temsil eder. Ortadaki çark ise darma kanunlarını temsil eder. Çark, harekettir. Durgunlukta ölüm olduğu için hareket çok önemlidir.
İspanya bayrağının ne anlama geldiğini merak ediyorsanız bu habere tıklayabilirsiniz.