Ülkemizde 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan akşam Hıdırellez bayramı olarak kutlanır. Baharın gelişini simgeleyen bayramda dilekler dilenir ve inanılan ritüeller gerçekleştirilir. Bu senede her sene olduğu gibi Hıdırellezi kutlamak isteyen vatandaşlar dileklerini dilemek ve ritüelleri gerçekleştirmek için araştırma içine girmiştir. Peki Hıdırellez kağıdına ne yazılır? Kağıt daha sonra ne yapılır? Merak edilen soruların cevabı haberimizin detaylarında..
Hıdırellez ülkemizde kutlanan bahar bayramlarından biridir. Pek çok dua ve ritüel ile insanlar bu bayramı kutlarlar. Dua kapılanın açıldığına inanılan bayram, insanları bir araya getirerek coşkulu bir kutlama yaptırır.
Hıdırellez dilek kağıdına ne yazılır ve kağıt daha sonra ne yapılır?
5 Mayıs akşamı gül ağacının dallarına paralar asılır veya açık cüzdan koyulur. Hayatına bereket, bolluk çokça para olması düşlenir. Gül ağacına asılan para veya bırakına cüzdan 6 Mayıs sabahında erken saatlerde ağaçtan alınır. Evlerde yaşayan her kişi için yedi nohut veya yedi fasülye ekilir. Kötü niyetlerin, duyguların bu ekilen fasülye veya nohuta gelmesi dilenir.
Yapılan ritüeller arasında nişanlı çiftler için, erkek tarafı kız tarafına Hıdırellez kurbanı olarak süsledikleri koçu getirir. Daha sonra ertesi gün koç kesilerek birlikte yenir.
Hıdırellez dilek kağıdı su yoksa ne yapılmalıdır?
Dilek kağıdı genellikle gül ağacına bağlanır. Su veya denize de atılır. Hızır’ın karadan, İlyas’ın denizden geldiği söylenir. Dilek kağıdı suya atılır.