Rapora göre, şiddetli rüzgâr esnasında oluşabilecek bir yangında Büyükada’nın 4 saat içinde, Heybeliada’nın da 2 saat içinde tamamıyla yanacağı yer alıyor. Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Çelik de çıkartma gemisinin arızalı olduğu iddiasını kısmen doğruladı.
21 Ağustos günü Heybeliada’da 13:00’da başlayan yangın 7,2 hektarlık alanı küle çevirmişti. Heybeliada Mahalle Afet Gönüllüleri yangının ardından rapor hazırlayıp yangında ihmal iddialarını orta koydu. Rapor ‘Orman Gönüllülerinin Değerlendirme ve Önerileri’ başlığıyla yayımlandı.
YANGIN İLE İLGİLİ ÇARPICI İDDİALAR
Yangın, Heybeliada’nın İstanbul yönündeki yamacında başlayarak, güneyde bulunan Çamlimanı mevkiine dek sürdü. Orman teşkilatı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (IBB) İtfaiyesi arasında koordinasyon problemi olduğu, Orman Genel Müdürlüğü’nce tarafından adada olacak herhangi bir orman yangınına erken müdahale amacıyla hazır durumda olan su tankerlerinin de yangının yaşandığı günün sabahı adadan çıkarıldığı ve y başka araçların da adaya getirilemediği iddia edildi. Bununla beraber tankerlerin transferini gerçekleştirecek Adalar Belediyesi’nin çıkartma gemisinin de bozuk olduğu ifade edildi.
ADALAR’DA İNSANLARI KURTARACAK TAHLİYE KAPASİTESİ YOK
Raporda ‘Sıcak ve kurak mevsimde şiddetli rüzgâr varken çıkacak bir yangında Büyükada’nın tamamen yanması 4 saat, Heybeliada’nın ormanı ve evleriyle tamamının yanması ise sadece 2 saat sürecektir. Böyle bir yangında Adalar’da özellikle hafta sonları gelen 10 binlerce insanı kurtaracak tahliye kapasitesi yoktur. Yangının başlangıç yeri, giriş yasağı bulunan orman alanı değildir. Evlerin ormanla iç içe olduğu yerleşim alanıdır. Başlangıç noktasının çok yakınında ahşap evler vardır. Rüzgâr kuzeye (tepeye doğru) değil güneye esiyor olsaydı evler yanacaktı.’ ifadeleri yer aldı.
HİDRANTLARDA SU BULUNMUYOR
İBB’nin itfaiye aracının yangının gerçekleştiği yere kısa surede gelerek müdahaleye ettiğini fakat araçta su bitince yangın musluğundan (hidrant) su takviyesi yapılamadığı belirtildi. Raporda, ‘Son 10 yılda 5 yangın yasayan Heybeliada’da her yangında ISKI yangın musluklarıyla sorun yaşanıyor’ ifadeleri yer aldı. Yangın musluğu sayısının yetersizliği, birçok bölgede yangın musluğu bulunmadığı ve bazılarınınsa çalışmadığı yetkililere defaatle söylendiği de belirtildi. Raporda , ‘Adalar’da ISKI kontrolündeki yangın muslukları halen gerektiği gibi çalışmıyor. Yüksek yerlerdeki yangın musluklarına pompayla su basılması gerekirken, yangın çıktığı zaman elektriklerin devre dışı bırakılmasıyla yangın musluklarına su gitmiyor’ ifadeleri kullanıldı.
YANGINLARA MÜDAHALE SADECE BELEDİYELERİN İNSAFINA BIRAKILMAMALI
Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı Başkanı Taner Kaboğlu da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Kaboğlu, ‘Dikkat çekilen bazı husus ve eksikler zaten ülkenin her yerinde var olan bir durum. Örneğin Türkiye’de yangın muslukları yani hidrantların hiçbiri çalışmaz. Planlamalarımız maalesef kâğıt üzerinde kalıyor. İtfaiye teşkilatlarındaki eğitim, araç-gereç alımlarına bakınca plansızlık göze çarpıyor. Yangınlara müdahale sadece belediyelerin insafına bırakılmadan, çok geniş çaplı ele alınmalı’ şeklinde konuştu.
BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI GEMİNİN ARIZALI OLDUĞUNU KABUL ETTİ
Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Engin Çelik, yaptığı açıklamada, belediyeye ait olan bir çıkartma gemisinin arızalı olduğunu kısmen doğruladı fakat diğer gemilerinin aktif bir şekilde çalıştığını ve bununla ilgili olarak bir gecikme olmadığını belirtti. Çelik, raporu değerlendirerek, ‘Yangın 2 saatte kontrol altına alındığı gibi yerel ve merkezi yönetimle birlikte tüm kurum ve kuruluşlar üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Soğutma işlemlerinde TOMA’lar da kulandı. Askeri personel ve ada halkımız da özveriyle yangın söndürmeye katıldı. Havadan müdahale çok önemliydi. Yangını 20 dakikasında ilk helikopter, 45. dakikada ikinci söndürme helikopteri bölgede müdahaleye başlamıştı. Soğutma işlemleri başladığında 6 helikopter havadaydı. İBB itfaiye ekipleri yangının 40. dakikası adadaydı. Hidrant konusunda ortaya atılan iddiaları kabul etmiyoruz. Elektrik kesintisi nedeniyle hidrantlar ilk 10 dakika çalışmadı ancak sonrasında çalıştı. Su tankları valilik kanalıyla getirildi ancak niye geri çekildiği veya çektirildiğini bilmiyoruz. Yeşil alanların korunmasına yönelik emniyet, zabıta ve mahalle afet gönüllüleri ile sürekli denetimler yapılıyordu. Ne kadar denetim yaparsak yapalım her noktayı, her an kontrol etmemiz mümkün olamaz.’ifadelerini kullandı.