Bakan Albayrak, "Çiftçinin pancardan sonra ekeceği ürünün tohum, gübre ve nakit avansını Türkşeker ödeyecek. Çiftçi, krediye muhtaç olmadan üretim yapacak." açıklamasında bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Çiftçinin pancardan sonra ekeceği ürünün tohum, gübre ve nakit avansını Türkşeker ödeyecek. Çiftçi, krediye muhtaç olmadan üretim yapacak. Sözleşmeli üretim yapan çiftçilere alım garantisi de verilecek. Sözleşmeli hububat üretimiyle çiftçiler 3,5 milyar lira kazanç sağlayacak." dedi.
Albayrak, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'nin (Türkşeker) yürüteceği sözleşmeli üretim modeliyle ilgili, "Çiftçinin pancardan sonra ekecekleri ürünün tohumunu, gübresini ve nakit avansını Türkşeker ödeyecek. Böylelikle çiftçimizin krediye muhtaç olmadan, herhangi bir borca, faize veya kefile ihtiyaç duymadan üretimini yapmasını sağlayacağız." dedi.
Türkşeker'den gelen açıklamaya bakıldığında, 94 senedir sözleşmeli tarımla pancar üreten firma, bugün 50 bin çiftçisiyle 3,6 milyon dekar yerde 7,5 milyon ton pancar üretimi ile Türkiye tarımına hizmet sağlıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Türkşeker, 15 şeker fabrikası ile 8 bin personeliyle her sene neredeyse 900 bin ton şeker üretimi yaparak, Türkiye'nin şeker gereksiniminin üçte birini sağlıyor.
Türkşeker, uzun süredir pancar üreticisiyle uyguladığı sözleşmeli tarım uygulamasını büyütecek. Münavebe sistemine (nöbetleşe ekim) göre pancardan sonraki iki sene aynı tarlada başka ürün ekmek zorunda olan çiftçilere Türkşeker destek sağlayacak. Başta hububat olmak üzere öteki ürünlerin ekiminin yapıldığı süreçte çiftçiler ürünü yetiştirmekte güçlük yaşarken, hasat ettikten sonra değerinde satmakta da oldukça sıkıntılar yaşıyordu.
Yeni sistemde Türkşeker, sözleşmeli üretim yapan çiftçilere pazar fiyatının üzerinde alım garantisi de sağlayacak. Pancar çiftçisi münavebe sistemine bakıldığında pancar ekmediği dönemde % 80 oranında buğday, arpa, mısır ve ayçiçeği ekiyor. İlk aşamada bu mahsuller proje kapsamına dahil edilirken gelecek senelerde ihtiyaca göre başka mahsuller de eklenebilecek. Türkşeker yeni projesiyle 2,5 milyon tonla Türkiye'nin hububat üretiminin neredeyse % 10'unu yapmayı tasarlıyor.
Türkşeker, bu projesiyle hububat üretimini çoğaltmak için sadece pancar ekilen arazilerde değil, pancar çiftçisine pancar ekmediğini kuru tarım arazilerinde de destek sağlayacak. Bu proje kapsamında 4 milyon dekarlık yerde hububat üretmeyi hedefleniyor.
Açıklamada fikirlerine yer verilen Albayrak, "Çiftçinin pancardan sonra ekecekleri ürünün tohumunu, gübresini ve nakit avansını Türkşeker ödeyecek. Böylelikle çiftçimizin krediye muhtaç olmadan, herhangi bir borca, faize veya kefile ihtiyaç duymadan üretimini yapmasını sağlayacağız." diye konuştu.
Sözleşmeli üretim modeliyle ilgili de değerlendirmede yapan Bakan Albayrak, "Sözleşmeli hububat üretimiyle birlikte çiftçiler 3,5 milyar lira kazanç elde edecek, tarımsal ürün ithalatında da 500 milyon dolar tasarrufa gidilecek." şeklinde konuştu.
SALGINLA MÜCADELYE DESTEK
Diğer taraftan, Türkşeker, coronavirüs salgınıyla mücadelede ihtiyaç duyulan kolonya ile dezenfektan üretimi için hızlıca hareket ederek çiftçilerin etil alkol ihtiyaçlarını giderdi. Eskişehir Alkol Fabrikasının kapasitesini artıran Türkşeker, 21 günde ürettiği 1 milyon litre etil alkolü dezenfektan ile kolonya üretiminde kullanılmak için üreticilere ve hastanelere verdi. Türkşeker, şeker üretimi esnasında çıkan yan ürünleri değerlendirerek başta hayvancılık olmak üzere sanayinin öteki alanlarına da destek sağlıyor.