Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı çalışmalarının başında yer alan isimlerden Prof. Sarah Gilbert, aşırı nüfus, seyahat ve ormansızlaşma gibi sebeplerle gelecek yıllarda da insanlığı salgınların beklediğini söyledi. Gilbert, vahşi yaşamla temasın artmaya başlaması nedeniyle önlenemez salgınların yaşanacağını vurguladı.
Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını tüm dünyayı durma noktasına getiren bir pandemiye dönüştü.
Son verilere göre dünya genelinde vaka sayısı 25 milyonun üzerine çıkarken 850 binden fazla kişi de yaşamını yitirdi.
BULAŞICI HASTALIKLARIN YÜZDE 60'I HAYVAN KAYNAKLI
Dünyadaki aşı yarışında yer alan önemli isimlerden Oxford Üniversitesi'nde profesör Sarah Gilbert geleceğe dair önemli uyarılarda bulundu.
İnsanlığın gelecekte de salgın tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını vurgulayan Prof. Gilbert, ‘Nüfus yoğunluğu, seyahat sıklığı ve ormansızlaştırma gibi sebepler bu salgınlara yeniden yol açacak’ şeklinde konuştu.
Gilbert, her yıl bulaşıcı hastalıkların yaklaşık yüzde 60'ının hayvan kaynaklı olduğu belirtiliyor. Ebola, SARS, Batı Nil virüsü gibi salgınlar da hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar arasında yer alıyor.
Bunların yanı sıra grip salgınları devamlı yaşanıyor. Son 200 yılda yaşanan birçok küresel salgın grip kaynaklıydı. Bu salgınlar arasında en fazla can kaybı yaşanan ise 1918 yılındaki İspanyol gribi salgınıydı.
Gilbert, ‘Gelecekte yeni bir grip salgını yaşanacak. Bununla tekrar karşılaşacağız sadece hangi alt tür olacağını bilmiyoruz’ dedi.
Daha önce H1N1 (domuz gribi), H3N3 (Hong Kong gribi), H7N7 (influenza) salgınlarının tedavisi için aşı çalışmalarına katılan Sarah Gilbert, söz konusu grip olduğunda her derde çare olabilecek bir aşının imkansız olduğunu söylüyor.
COVID-19 AŞISI UMUT VERİCİ
Oxford Üniversitesi'nin AstraZeneca'yla birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısı ise umut verici. Aşının 2021 yazına kadar 2 milyar doz üretilebileceği belirtiliyor. Gilbert koronavirüse karşı aşı geliştirilmesinin olası olduğunu kaydetti. Fakat Gilbert, aşıyla ortaya çıkacak bağışıklığın ne kadar süreceği henüz bilinmediğini belirtti.