Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuk olduğu canlı yayında hayvan hakları yasasına ilişkin açıklama yaptı. Peki, hayvan hakları yasası ne zaman çıkacak?
Dünya üzerinde birlikte yaşamaya devam ettiğimiz hayvanlara yapılan zulüm karşısında sessiz ve tepkisiz kalmayan başta hayvanseverler olmak üzere tüm vatandaşlar hayvan hakları yasasının çıkmasını siyasi yöneticilerden talep ediyor. Hayvan hakları yasası meclise sunulmuş fakat eleştirilerin sonrasında, daha detaylı bir şekilde değerlendirilmek üzere bekleme kararı alınmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan konuya dair, katılmış olduğu bir canlı yayın esnasında açıklama geldi. Hayvan hakları yasası ne zaman çıkacak? Haberimiz içerisinde konu ile ilgili detayları bulabilirsiniz.
HAYVAN HAKLARI YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında geçtiğimiz gün yapılan MYK toplantısında ele alınan öncelikli konu hayvan hakları yasası oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis kapanmadan kanunun çıkarılmasının oldukça önemli bir husus olduğu ifade ettiği bildirildi. Böylece Hayvan Hakları Yasası'nın temmuz ayı içerisinde Meclis'e sunulacağı öngörülüyor. Bu yasa ile birlikte hayvanlar eşya değil canlı muamelesi görecek ve koruma altına alınacak. Öte yandan da söz konusu yasa ile birlikte hayvanlara yapılan zulmün, işkencenin sona ermesi hedefler arasında yer almakta.
İSİM DEĞİŞİKLİĞİ
Yeni yasada isim değişikliği de yapılacak. Bu yasada vatandaş, çağdaş değerlerin, sivil toplum örgütlerinin talepleri de dikkate alınıp işlenecek. Yürürlükte olan 'Hayvanları Koruma Kanunu'nun 'Hayvan Hakları Kanunu' şeklinde değiştirilmesi ile bu adı alması planlanıyor.
HAYVANA ZULMEDEN HAPİS CEZASI ALACAK
Söz konusu yasa ile birlikte hayvanlar 'eşya ya da mal' olarak değil 'canlı' olarak kabul edilecek. Bu kapsam doğrultusunda hayvana zulmedenler Türk Ceza Yasası'na (TCK) göre cezalandırma işlemine tabii tutulacak.
Eski kanunlar hayvanları bir 'mal' olarak tanımlıyordu. Bu sebeple de hayvanlara karşı suç işlemenin bedeli düşük bir miktar olarak para cezası oluyordu. Yeni yasa ile birlikte bu durumların önüne geçilmesi isteniyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA
Geçtiğimiz günler içerisinde katılmış olduğu bir canlı yayında hayvan hakları yasası üzerine açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yasanın Meclis'te kanunlaşma aşamasında olduğunu ve sürecin hız kazanması için de Merkez Yürütme Kurulu'nda görüşüldüğünü sözlerine eklemişti. Aynı zamanda da yasanın yalnızca evlik hayvanlar için olmadığını, oldukça kapsamlı bir çalışma olduğunu da ifade etmişti.
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, 3 Şubat tarihinde yapmış olduğu açıklama ile birlikte yasa tasarısının yakın bir tarih içerisinde çıkacağını ifadelerine eklemişti. Fakat gelen eleştiriler sonrasında söz konusu çalışma daha detaylı bir şekilde incelenmek için bekletilme kararı alınmıştı. Hayvan hakları yasasının çıkması için tüm dikkatler meclise dönmüştü. Hayvan hakları yasası ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan konuya dair açıklama geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yasa ile ilgili adımların atıldığını ve söz konusu adımları bir yere kadar Özlem Hanım ile birlikte Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel'in yürütmüş olduğunu ifade etti.
TÜRKİYE'DE HAYVAN HAKLARI GELİŞİMİ NASIL OLDU?
Ülkemizde, hayvan hakları 2004 senesinde çıkarılmış olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında düzenleniyor. Söz konusu bu kanun, tüm hayvanların eşit olduğunu ve kanun hükümleri neticesinde yaşama haklarına sahip olduklarını ifade ediyor.
5199 sayılı kanuna göre; ikamet ettikleri evlerinde hayvan besleyen kişiler, evde bulunan hayvanı belediyeye bildirmek ve bununla birlikte de kaydettirmek ile yükümlüdür. Hayvan sahipleri hayvanı beslenemeyeceği ya da yaşaması için hayvanın cinsine uygun iklimin olmadığı konumlara terk edemez. Yani bir başka ifade ile hayvanını sahiplendirebilir ya da hayvan bakımevlerine bırakmak zorundadır. Bununla birlikte ev içerisinde beslenen hayvanın kaybolması ya da vefat etmesi halinde de en geç 7 gün süresi içerisinde belediyeye bilgi verilmelidir. Kanun, petshoplar içerisinde bulunan ve ticareti yapılan hayvanların da uygun şart ve koşullarda yaşamaları gerektiğini de büyük bir ciddiyet ile belirtiyor.
Ülkemiz sınırları içerisinde, her sene hayvan hakları ihlalleri halinde ödenmesi gereken ceza bedelleri Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tespit edilip açıklanıyor. Kanun kapsamı içerisinde illerde Hayvanları Koruma Kurulu bulunuyor ve bu kurulun görevleri arasında da hayvanların korunması ve hayvan sahiplerinin kanunda belirtilmiş olan görevleri yerine getirip getirmediğinin denetlenme işlemleri de yer buluyor.
Ülkemizde hayvan hakları ihlali halinde hapis cezası yaptırımı yer almıyor fakat para cezası uygulaması yapılıyor. Bu konu ile ilgili kanun düzenlemeleri de sık sık gündem konusu oluyor ve hayvan dostlarımızın daha iyi koşullar içerisinde hayatlarına devam etmeleri için gerekli olan düzenlemeler uygulanmaya devam ediliyor.