Ebeveynler yüksek ateş durumunda ne yapmaları gerektiği, kaç derecenin havale sayılacağı, bebekte hasar bırakıp bırakmayacağı konusunda merak diyebilmekteler. Bu sebeple bu konulara açıklık getirmek için yazımızda bu detayları işledik. Havale geçiren bebeklerde hasar kalır mı? Kaç derece ateş yüksek ateş sayılır? Yüksek ateş durumunda hangi önlemler alınmalı?
Bebeklerde Yüksek Ateşin Zararları
Havale geçiren bebeklerde hasar kalır mı: Ateş küçük çocuklar için karşılaşılması normal ve zararsız olsa da dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Yüksek ateş zamanında düşürülmez ise beyinde kalıcı hasara sebep olabilir.
Ateşli havaleler 5 yaşın altındaki çocuklarda 100 çocuğun 5'inde görülen bir sorundur. Yüksek ateşin sebebi çocuğun yaşadığı bir viral enfeksiyon veya ebeveynlerden birinin ateşli havale geçmişi olabilir.
Ateşli Havale Belirtileri Nelerdir?
Ateşli havale geçiren çocuklarda tüm vücutta gevşeme ve gözleri bir noktaya dikme belirtileri görülür. Bazen tüm vücutta ya da tek bir tarafta kol ve bacaklarda kasılma ve titremeler ile karşılaşılabilir.
Havale geçiren bebeklerde hasar kalır mı: bebeğin havale geçirmesi durumunda anne ve baba dikkatli olmalı ve gerekli önlemleri almalıdır. Kısa süre içerisinde ateşin düşürülmemesi durumunda kalıcı hasar riski oldukça azalacaktır. 30 dakikayı aşan ateşli havaleler bebeğin beyninde kalıcı hasara neden olabilir. Kısa süren ateşli havalelerde genellikle riskli durumlar ile karşılaşılmaz.
Bebekte ailelerde ateşli havale riskine karşın evde daima bir dijital derece bulundurulmalıdır. Derece ile ölçüm yapmak için en uygun alan kulaktır. Küçük çocuklarda makattan da yapılabilir. Eğer ölçüm koltuk altından yapılacaksa ölçümden önce koltuk altı iyice kurulanmalıdır. Terli kalması durumunda derece yanlış sonuç gösterebilir.
Koltuk altından ölçülen ısı 37’nin üzerinde, makattan ölçülen ısı 38 in üzerinde olmamalıdır. Bu derecelerin üzerine çıkması durumunda ateş düşürmek için gerekenler yapılmalıdır. Öncelikle çocuğun üzerindeki giysiler çıkarılmalı ve çocuğun kilosuna uygun olarak ateş düşürücü şurup verilmelidir. Şurup ile düzelmemesi durumunda ateş düşürücü fitil kullanılabilir. 30 dakika içerisinde çocuğun ateşi düşmedi ise mutlaka ılık duş yaptırılmalı ve uzman bir çocuk doktorundan yardım alınmalıdır.
Ateşli Havale Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ateşli havale ile mücadele eden çocuk salgılarının akciğere kaçmaması için yan yatırılmalıdır. Çocuğun başının altı bir yastık ile desteklenmelidir. Kaşık veya parmak gibi araçlarla çocuğun ağzı açılmaya çalışılmamalıdır. Uzman hekiminizin ateşli havale durumunda kullanmamız için önerdiği bir ilaç varsa kullanabilirsiniz. Çocuk nöbet durumundan çıktıktan sonra mutlaka doktora gösterilmelidir. Çocuğun belirtilerinin tipik ateş belirtileri ile uymaması durumunda hekiminiz tarafından EEG ve beyin görüntüleme tetkikleri istenebilir. Fakat 30 dakikadan kısa süren standart ateş belirtileri geçiren bir çocuk için genellikle gerekli görülmemektedir.