Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Çukur, atmosferin ısınmasının sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu.
Atmosferin aşırı ısınmasının, dolu, sağanak yağış ve kum fırtınası gibi hava olaylarına sebebiyet verebileceğini belirten Çukur, geçtiğimiz günlerde Ankara'da meydana gelen kum fırtınasının yüksek sıcaklık sonucunda oluşan termik alçak basınç tesiriyle olduğunu söyledi.
SEBEBİ SANAYİ DEVRİMİ
Türkiye'de de son dönemlerde yüksek basınç şartlarının egemen olduğunu belirten Çukur, bunun sebebinin sanayi devrimiyle birlikte fosil yakıt kullanımındaki artışın, dünyadaki ortalama sıcaklık üzerinde 1-1,5 santigrat derece artışa neden olduğunu söyledi.
Çukur, 'Sanki çöl sıcaklıkları buraya doğru taşındı gibi ifadeler duyuyoruz. Çünkü yüksek basınç sahasındayız. Bu nedenle hava çok sakin, rüzgarsız, bunaltıcı ve cT hava kütlesi egemen. Eğer alçak basınç şartları oluşsaydı; nem, sıcaklık ve basınç değerleri farklı hava kütleleri buraya sokulacağı için hava rüzgarlı ve belki de cephesel yağışların olduğu hava olaylarını yaşardık' dedi.
YÜZDE 500 ARTIŞ
Havanın ve denizdeki sıcaklığın mevsim normalleri üzerinde seyretmesinin hortum, dolu, sağanak ve tropik fırtına benzeri olayları tetiklediğini söyleyen Çukur, son 20 senelik dönemde yaşanan dolu yağışlarında yüzde 500 gibi bir artışın söz konusu olduğuna vurgu yaptı.