Yapılışı zor olmayan haşhaşlı bükmenin birkaç püf noktası bulunmakta… Püf noktalarına dikkat ederek yapacağınız haşhaşlı bükmeye yiyenler hayran kalacak. Haşhaşlı bükme tarifi tüm detaylarıyla…
MALZEMELER
HARÇ İÇİN
1 su bardağı haşhaş ezmesi
1 çay bardağı ceviz içi
1 çay bardağı sıvı yağ
HAMUR İÇİN
1 küçük paket kuru maya
1 yemek kaşığı dolusu toz şeker
1,5 su bardağı ılık su
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı süt
5 su bardağı beyaz un
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
Süt, ılık su, sıvı yağ, maya, 1 bardak un ve şekeri bir kalıpta karıştırarak başlıyoruz. Ardından biraz beklemeye bırakıyoruz. Yaklaşık 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra unumuzu az az ilave ediyoruz. Mayalandırdığımız hamurdan bezeler alıyoruz. Aldığımız bezeler ile yağ ve haşhaş ezmesini karıştırarak açıyoruz. Aldığımız her bezeyi pasta tabağı boyutunda açıyoruz. Ardından üzerine haşhaş ezmesi sürüp, ceviz parçaları serpiyoruz. Üzerine açtığımız diğer bezeyi koyarak tekrar haşhaş ezmesi sürüyoruz. 10 bezeyi üst üste koymamız gerekiyor aynı yöntemle. Üst üste koyduğumuz hamurların üstüne un serperek merdaneyle aşırı ince olmayacak biçimde açalım. 2 parmak kadar kalınlıkta şeritler kesiyoruz. Kestiğimiz her bir şeridi alıp ikiye katlayarak döndürüyoruz. Sonrasında tepsimizi yağlayıp ve yan yana diziyoruz. Son olarak üstlerine yumurta sarısı sürüp soğuk fırına koyuyoruz ve fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz. Haşhaşlı bükmemizi, nar gibi kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkartınca nemli bir bezle örtüp 10 dakika kadar dinlendiriyoruz. Artık haşhaşlı bükme hazır, afiyet olsun!