Haşhaşın tarımı çok eskilere dayanır ülkemizde en çok Afyon ve Eskişehir’de üretilir. Tüketimi de yine en fazla bu bölgelerde olur. Özellikle Afyon’un börek, çörek ve ekmeklerinde haşhaş vazgeçilmez bir kaynaktır. Haşhaş nedir? Haşhaşın faydaları nelerdir? Haşhaş yağının faydaları nelerdir?
HAŞHAŞIN FAYDALARI NELERDİR?
- Haşhaş tohumu kalsiyum, potasyum, çinko, demir, manganez, bakır mineralleri bakımından zengindir.
- Tohumlarından çıkarılan Omega-3 ve omega-6 yönünden oldukça zengindir.
- Beyin ve kalp için yararı bulunur.
- Ağrı kesici özelliği vardır.
- Haşhaşın tohumundaki oleik asit kötü huylu kolesterolü düşürürken iyi huylu kolesterolü artırıcı bir özellik sunar.
- Haşhaş içerdiği potasyum ile tansiyonu dengelemeyi sağlar.
- İçeriğindeki lifler sayesinde kabızlık problemlerinin giderilmesini sağlar.
- Cilt problemlerini giderir.
- 1 yemek kaşığı haşhaşta 47 kalori bulunur.
HAŞHAŞ YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
- Sağlık sektöründe ağrı kesici, sakinleştirici özelliğiyle kullanılır.
- Saç diplerinin güçlenmesini sağlar.
- Ağrıyan bölge üzerine sürüldüğünde zamanlarda ağrının giderilmesini sağlar.
- Saçların uzamasını sağlar
- Haşhaş yağı banyo suyuna damlatılabilir bu yöntemle vücut yorgunluğunu giderir.
- Cilt nemini korur, cilt hücrelerini yeniler.