Çinko vücudun üretemediği bir mineral olduğu için dışarıdan alınması zorunludur. peki hangi yiyeceklerde çinko var? detaylar haberimizde…
Çinko vücudun üretemediği bir mineral olduğu için dışarıdan alınması zorunludur. peki hangi yiyeceklerde çinko var? detaylar haberimizde…
Hem kırmızı et, hem de tavuk eti tatmin edici miktarlarda çinko içermektedir. 100 gr pişmiş tavuk, 1 mg çinko alımını sağlar. yetişkin bir kadın için günlük çinko alım miktarı 8 mg iken, yetişkin bir erkek için 11 mg’dır. buna göre beslenme programı yapılabilir.
Çinko içeren besinler arasında yer alan kabak çekirdeği, oldukça önemli bir kaynak olacaktır. çünkü 150 gr kabak çekirdeği, 6,6 mg çinko içermektedir.
Fasulye en iyi çinko kaynaklarından biridir. yarım kâse kuru fasulyeden 6,9 mg çinko alınabilirken, 1 kâse bezelyeden de 1,2 mg alınabilir.
Çiğ istiridye; mutfak kültürümüzde pek yeri olmasada, farklı mutfakların en önemli yiyeceklerinden biridir ve çiğ istiridyenin son derece lezzetli olduğu söylenir. 85 gr çiğ istiridye ise 14,1 mg çinko içermesi ile listenin ilk sırasına yerleşen besin olarak karşımıza çıkıyor.
Yağsız kıyma… gayet ulaşılabilir bir kaynak olan yağsız kıymadan sadece 85 gr tüketmeniz, 5,3 mg çinko almanız için yeterli olacaktır.
Son olarak çinko alımını destekleyeceğiniz atıştırmalıklar olarak ceviz ve fındıktan söz edebiliriz. az miktarlarda çinko içeriyor olsalarda, gün içerisinde bu ikisini tüketmek, bağışıklık sistemi için iyi olacak, genel çinko ihtiyacının da bir kısmını karşılayacaktır.