Uykusuzluk, günlük hayattaki işlerin aksamasına neden olurken kişinin kendini yorgun ve halsiz hissetmesine de yol açar. Yapılan araştırmalar özellikle gebelik sürecinde uyku süresinin ve kalitesinin önceki döneme göre düştüğünü göstermiştir.
Uykusuzluk, gebeliğin ilk 3 ayında 4 kişiden birinde görülürken, son 3 aya girildiğinde her 3 kişiden birinde görülmektedir. Gebeliğin son haftalarında geç yatma, uyanma sıklığında artma ve uyku süresinde kısalma sık görülür diyen Op. Dr. Nur Betül Tekiner, hamilelikte uykuyu kaçıran 7 nedene değinerek alınması gereken önlemlerden bahsetti. İşte detayları…
YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİRİN
Uyku problemini yaşam tarzınızda yapacağınız değişimlerle aşabilirsiniz. Uykusuz altına yatan asıl nedenler arasında gece sık idrara çıkma, ağrı, mide yanması, fetal hareketler, huzursuz bacak sendromu, kramplar ve açlık bulunmaktadır.
Gebe kadınların uykusuzluğu azaltmak için uyku ilacı kullanması önerilmez. Bunun yerine bu soruna neden olan faktörler ele alınarak, bu problemlere yönelik çözümler üretilir.
SIK İDRARA ÇIKMA
Gebelerde idrar üretiminin artmasından ve anatomik değişikliklerden dolayı idrara çıkma sıklığı da artar. Bu nedenle gece yatmadan birkaç saat önce sıvı alımının azaltılması, çay, kahve gibi kafeinli içeceklerin minimuma indirilmesi gerekir.
AĞRI
Gebelikte bebek büyürken daha rahat yer açmak için salgılanan relaksin hormonu ile bel ve sırt ağrıları artmaya başlar. Bu ağrıları azaltmak için uyurken sola dönük yatıp bacaklarınızın arasına yastık koyabilirsiniz. Aynı şekilde belinizi de desteklemek için arkanıza yastık koymak rahatlamanız için büyük fayda sağlayacaktır.
MİDE YANMASI
Gebelikte sindirim sisteminin yavaşlaması ve bebeğin büyümesinden dolayı baskının artması hazımsızlık, ağıza acı su gelmesi, mide yanması sık görülür. Bunları azaltmak için porsiyonları küçültüp daha sık beslenmek, yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durmak, gece geç saatte yemek yememek, yemekten en az 2 saat sonra yatmak ve yastık sayısını artırmayı deneyebilirsiniz.
HUZURSUZ BACAK SENDROMU
Huzursuz bacak sendromu, istirahat halinde kişinin bacağını hareket ettirme dürtüsünden yakınması olarak tanımlanır. Bu durum genellikle demir eksikliği ile ilişkilendirilir. Gebelerde demir eksikliği sık görüldüğü için doktor takibinde uygun takviyelerin yapılması gerekir.
KRAMPLAR
Gebe olan birçok anne adayı, gece uykudan krampla uyandığından şikayet eder. Kramp sıklığını azaltmak için uygun egzersizler yapılması, kalsiyum içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi gerekir.
AÇLIK
Hamilelik döneminde açlık şekeri önceki döneme göre daha düşük olduğu için daha sık açlık hissedilir. Karbonhidrattan zengin olan gıdaları sık tüketmek bu acıkma süresinin daha da kısalmasına neden olur. Ancak sık acıkmanıza neden olan karbonhidratlar, beyaz ekmek, pilav, makarna ve şerbetli tatlılar yerine proteini zengin gıdaları koyarsanız daha az acıkmanızı sağlayabilir.
Tüm bunların yanı sıra haftada en az 3 kez düzenli egzersiz yapmak, uykudan birkaç saat önce duş almak, gündüzleri uzun süre uyumamak, ıhlamur veya ılık süt içmek gebelik sürecinde uyumaya yardımcı olur.