Hamilelikte Türk Kahvesi İçmek Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte Türk kahvesi tüketimi oldukça merak edilen bir konudur. Hamileyken kahve tüketmek bebeğe zarar verir mi? İşte detaylar...

03.07.2020-15:14 - (Son Güncelleme: 14.12.2021-15:13)

Hamilelik söz konusu olduğunda bazı gıdaların tüketilmesi durumunda zararlı mı faydalı mı olacağı, tüketimin hangi seviyede gerçekleştirilmesi gerektiği gibi konular sıklıkla tartışma konusu olmaktadır. Bunlar arasında en çok tartışılanlardan bir tanesi de hamilelikte Türk kahvesi tüketimidir.

HAMİLELİKTE KAHVE İÇMEK BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Uzmanlara göre Türk kahvesinin bir fincanında 60 miligram kafein bulunmaktadır. Hamilelikte fazla kafein tüketimi düşük gibi istenmeyen durumlarla sonuçlanabilir. Gebelik esnasında günlük alınan kafein miktarının mutlaka 300 miligramdan az olması gerekmektedir. Bu miktarın altında kullanıldığında anne veya bebek üzerinde herhangi bir sakıncası kanıtlanmamıştır. Fakat bu miktarın aşılması durumunda düşük durumuna bile sebep olabileceği söylenmektedir. Bu sebeple anne adaylarının kafeinden tamamen vazgeçmesi zorunlu değildir. Fakat kullanılan kafein miktarına dikkat edilmelidir. Günde bir veya iki fincan Türk kahvesi tüketilebilir.

HAMİLELİKTE KAFEİN BEBEĞİ NASIL ETKİLER?


Hamilelikte Türk kahvesi tüketilebilir. Fakat tüketilen kafeinin günde 300 miligramı geçmemesine dikkat edilmelidir. Bu durumda kahve dışındaki farklı gıdalarda da kafein olduğunu dikkate alarak tüketilmesi doğru olacaktır. Kafein birçok yiyecek ve içecekler bilmeden vücuda alınmaktadır. Kafeini vücuda içecek yoluyla aldığımızda vücuda çok hızlı bir şekilde geçmekte ve bebeğe ulaşmaktadır. Ortalama 200 miligram kadar kafein alırsanız plesanta içindeki akım yüzde yirmi beş azalacak ve kafein bebeğe ulaşacaktır.

Yetişkin insanların sahip olduğu kafein yıkımını sağlayan metabolizma anne karnındaki bebek ve plasentada bulunmamaktadır. Bu yüzden kafein anne karnındaki bebekte daha yüksek düzeylerde çıkabilmektedir.

İki anne adayı aynı seviyede kafein alsalar bile bebeğe geçen kafein miktarı farklı olabilir. Bunun sebebi bir annenin kafein metabolizmasının hızlı olması, diğer annenin kafein metabolizmasının yavaş olmasıdır.

EMZİRİRKEN KAHVE İÇİLİR Mİ?

Merak edilen konulardan bir tanesi de emzirme durumunda annenin rahatlıkla kahve içip içemeyeceğidir. Emziren bir annenin belirtilen miktarların üzerinde kafein alması bu kafeinin emzirme yoluyla bebeğe geçmesine yol açar. Özellikle erken doğum ile dünyaya gelmiş bebeklerde kafeinin çok az bir miktarı bile zararlı olabilir. Kafeinin yetişkinlerde gösterdiği uykusuzluk, gerginlik gibi belirtiler emzirme yoluyla kafein alan bebekte de görülebilir. bu durumda bebeğin uyuyamaması ve sürekli ağlaması gibi hem bebeği hem de anneyi rahat edecek sonuçlar ile karşılaşılabilir.

Günde 450 miligram dan fazla kafein tüketilmesi durumunda bebekte demir eksikliği görülebilir. Bu sebeple emzirme döneminde de gün içinde ne kadar kafein tüketildiğine dikkat edilmelidir. Günde 200 miligrama kadar kullanılmasında sakınca yoktur.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal