Faydalarıyla bilinen termal sular ve kaplıcalar hamilelerde baş dönmesi, tansiyonun düşmesi gibi belirtilere sebep olmaktadır. Aynı zamanda damarların genişleyerek zarar görmesine neden olacaktır.
Uyku Pozisyonunuza Dikkat Edin
Anne adayları uyku düzenlerine ve yattıkları pozisyona dikkat etmeli, hamileliğin son aylarına doğru sol tarafa doğru yatmalıdır. Kalbe kanın gitmesi, damarların sıkışmaması gibi niteliklere önem verilmelidir. Ancak ilk dönemlerde istedikleri gibi yatabilirler. Uyanma ve uyuma saatleriniz düzenli olmalıdır. Dengesiz olduğu takdirde hem psikolojik hem bedenen halsiz hissedebilirsiniz.
Uzman ile Spor Yapın
Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler: Hamilelik döneminde spor ve meditasyon yapılmalıdır. Alınan kiloları en aza indirmek için doktor ve uzman tavsiyesi üzerine yormayan sporlar yaparak selülit ve yağ oluşmasını engelleyebilirsiniz. Yürüyüş, yoga meditasyon, yüzme gibi sporlar hem rahatlamanızı hem de kilo dengenizi korumanızı sağlayacaktır. Çok hızlı ve yorucu etkinlikler bebeğin zarar görmesine yol açacağı için dikkatli olmalısınız.
Radyasyondan Uzak Durun
Alışveriş merkezlerinde bulunan X-Ray cihazlarından uzak durmalı, gerektiğinde güvenlik ile görüşerek önlem almalısınız. Aynı zamanda hastanelerde tomografi ve röntgen gibi işlemler yaptırmayı hamilelik sonrasına erteleyin. Hem kendi sağlığınız hem de çocuğun sağlığı için radyasyon olan yerlerden uzaklaşmalısınız.
Ağız Bakımınızı İhmal Etmeyin
Gebelik döneminde çeşitli diş eti iltihaplarıyla karşılaşabilirsiniz. Buna engel olmak için düzenli bir şekilde dişlerinizi fırçalamalı, eğer iltihap oluştuysa suyun içine bir parça limon ve tuz atabilirsiniz. Diş ipi kullanarak aralarda kalan lekeleri temizlemeli, yılda bir kez doktora görünüp kontrollerinizi yaptırmalısınız.
Rahat Kıyafetler Tercih Edin
Anne adayları kendilerini ve bebeklerini zorlayacak kıyafetlerden uzak durmalıdır. Salaş takımlar, bol elbiseler tercih edilmelidir. Aynı zamanda yürümenizi zorlaştıracak yüksek topuklulardan uzak durulmalı, babet ve spor ayakkabı tarzındaki ayakkabılar giyilmelidir. Herhangi bir dalgınlıkta dengenizi kaybederek risk altına girebilirsiniz.
Dengeli Beslenin
Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler: Bu dönemde dengeli beslenilmeli, sağlığı olumsuz etkileyecek abur cubur ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Daha çok sebze ve protein içerikli yemek bebeğin sağlığını koruyacaktır. Kafein oranına dikkat etmeli, çok fazla kahveden uzak durmalısınız. Bu dönemde etli çiğ köfteden uzak durmalı, etsiz yiyorsanız hijyenik olmasına özen göstermelisiniz. Bu dönemde hissedilen halsizlik, baş dönmesi ve yorgunluk demir eksikliğinin göstergesidir. Kan değerlerinizi arttırmak için sebzeye ağırlık vererek, badem, et, kayısı, kiraz gibi çeşitli meyveleri tüketmelisiniz. Sağlığı olumsuz etkileyen ve akciğerleri bitiren sigara ve alkolden uzak durmak gerekmektedir. Aşırı yemek yerine her gıdadan azar azar yemelisiniz. Aşırı yemek hem hareket kabiliyetinizi kısıtlayacak hem de kilo almanıza sebep olacaktır. Şekeri ve tuzu az tüketerek, çok yağlı yiyecekler yememeye çalışın. Süt ve süt ürünlerini tüketerek mineral ve kalsiyum almalısınız.