Hamilelikte Kilo Kontrolü Nasıl Sağlanır

Hamilelik bir kadının en hızlı kilo aldığı dönemdir. Bu dönemde anne adaylarında hormonal değişiklikler, mide bulantıları ve reflü gibi nedenler; midede yanma ve kazıntı, sık acıkma hissi veya sürekli atıştırma isteği uyandırabilir. Peki hamilelikte kilo kontrolü nasıl sağlanır? Detaylar haberimizde…

04.01.2020-12:15 - (Son Güncelleme: 04.01.2020-12:10)

Sağlıklı ve doğru beslenme yöntemiyle hamilelik döneminde kilo kontrolü sağlamak mümkündür. Doç. Dr. Nujen Çolak Bozkurt, hamilelik döneminde kontrollü kilo almanın püf noktalarından bahsetti.

HAMİLELİKTE KİLO KONTROLÜ NASIL SAĞLANIR?

Sağlıklı bir gebeliği 60 kilo ile tamamlayan bir kadın da, 120 kilo tamamlayan bir kadın da yaklaşık 3.5 kg bir bebek dünyaya getirecektir. Gebelik öncesi beden kitle indeksi 18.5 – 24.9 kg/m2 olan, yani 'normal' vücut ağırlığına sahip bir kadının, sağlıklı bir gebelik süresince alması gereken ideal ağırlık 11-16 kg kadardır. Bu kabaca gebeliğin ilk 3 ayında 1-3 kg, kalan kısmında ise haftada 0.5 kg şeklinde de hesaplanabilir. Örneğin; 1.65 m boyunda ve 60 kg ile gebe kalan bir kadının sağlıklı bir gebelik süresince; yaklaşık 4-5 kg'ı rahim, gebelik kesesi ve sıvılarına, 1-2 kg'ı artan kan hacmine, 4-5 kg'ı göğüsler ve emzirme süreci için biriktirilen yağ dokuya, 3-3.5 kg'ı bebeğe ait olmak üzere alacağı kilo yaklaşık 12-13 kg kadardır. Gebeliğini ortalama bu şekilde tamamlayan bir anne, doğum sonrası emzirerek bir kaç ay gibi kısa bir sürede başlangıç kilosuna dönebilir. Gebelik öncesi fazla kilosu olan kadınlarda gebelik sürecinde 5-6 kg alınması önerilirken, kadınlarda profesyonel destek ile kilo almadan gebeliği tamamlamak mümkündür. Hamilelik döneminde yükselen bazal metabolizma ile günlük enerji ihtiyacı yaklaşık 300-350 kalori artar. Başlangıca ve haftasına göre normal kiloda seyreden bir gebenin günlük alması gereken enerji 2000-2500 kalori civarındadır. Ancak bu karbonhidrattan zengin gıdalarla yüksek kalorili beslenmek anlamına gelmemektedir. Alınan gıdaların protein, faydalı yağlar, lifler, vitamin ve mineraller bakımından dengeli bir dağılımda olması gerekir. İşlenmiş karbonhidratlar (bisküvi, kraker, unlu mamuller) yerine, çiğ badem, ceviz, fındık, kuru erik ve kayısı gibi sağlıklı kuru yemişlerle ara öğün yapılabilir. Taze sıkılmış meyve suları tercih edilmemeli, daha çok meyve tüketilmelidir.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal