Hamilelikte Kalsiyum Takviyesi

Hamilelik döneminde vücuttaki kalsiyum seviyesi çok daha önemli bir hal alıyor. Özellikle bebeğin diş, iskelet ve kemik yapısının güçlenmesi için ihtiyaç duyulur. Peki, her hamile kişinin kalsiyum takviyesi alması gerekir mi? Hamilelikte ne kadar kalsiyum almalı? Kalsiyum almak için hangi besinler tüketilmeli?

06.10.2020-17:58 - (Son Güncelleme: 06.10.2020-17:39) Hamilelikte Kalsiyum Takviyesi

Hamilelikte gelişimini hızlı bir şekilde sürdüren bebeğin, özellikle diş, iskelet ve kemik yapısının güçlenmesi için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Eğer anne hamileliği boyunca ihtiyaç duyulan kalsiyumu almazsa, bebek bu ihtiyacını annenin kemik yapısından karşılayarak kalsiyum rezervlerinin boşalmasına neden olur. Yeterince kalsiyum alamayan gebeler, hamilelik sürecinde ağrı ve spazm benzeri sorunlarla çok daha fazla karşılaşabilir. Ayrıca iskelet sistemi ciddi biçimde etkilendiği için, ileride kemik erimesi ve benzeri iskelet sorunları da yaşanabilir.

Günlük hayatta alınması gereken kalsiyum miktarından biraz daha fazlasını hamilelik döneminde aldığımızdan emin olmamız gerekir.

HAMİLELİKTE NE KADAR KALSİYUM ALMALI?

Hamilelik süresince önerilen günlük kalsiyum ihtiyacı, 1000 miligramdır (1 gram). Yapılan tahlil sonuçlarına göre kalsiyum seviyeleri olması gerekenden düşükse, doktorun ilave kalsiyum takviyesinin alınması gerekir. Fakat besinlerle de kalsiyum ihtiyacını karşılayabileceğinizi unutmamalısınız.

HAMİLELİKTE KALSİYUM ALMAK İÇİN HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ?

Süt: 100 ml süt, 125 mg kalsiyum içermektedir. Bu nedenle en fazla kalsiyum alabileceğiniz besin süttür. Fakat süt tüketiminin birçok kişide sindirim sorunlarına neden olduğunu da unutmamalısınız. Her gün süt içmek yerine, farklı kalsiyum kaynaklarına yönelmek çok daha iyi bir olacaktır.

Yoğurt: Bir su bardağı kadar yoğurt, 250 mg kalsiyum içermektedir. Her gün bir kase yoğurt tüketmek hamilelere çok sık önerilir. Elbette katkısız ev yoğurdu tercih edilmelidir.

Beyaz Peynir: 1 dilim – yaklaşık 30 gram beyaz peynir, ortalama 100 mg kalsiyum içermektedir.

Fındık ve Badem: Her gün bir avuç fındık ya da badem tüketerek 50 mg kalsiyum alabilirsiniz. İçeriğinde bulunan protein ve mineraller sayesinde bu kuruyemişleri hamilelik sürecinde beslenmenize bol bol eklemeniz önerilir.

Yeşil Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler de çok fazla kalsiyum içerir. Özellikle taze ve çiğ olarak tüketilen yeşil yapraklı sebzeler de hamilelikte kalsiyum ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Fakat bu sebzelerin çok iyi yıkanıp temizlendiğinden emin olmalısınız!

Kuru Bakliyatlar: Barbunya, fasulye, nohut, mercimek ve benzeri bakliyatlar da kalsiyum açısından zengindir. Beslenme programınıza bakliyatları da eklemeniz önerilir.

Tahin ve Pekmez: Sağlıklı bir tatlı alternatifi olarak tüketebileceğiniz tahin-pekmez iyi bir kalsiyum kaynağıdır. 100 gram pekmez, 400 mg – 100 gr tahin ise 440 mg kalsiyum içermektedir. Her gün birkaç kaşık tahin-pekmez tüketerek kalsiyum alabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal