Bebeğin gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlaması, beyin ve omurilikte çıkan rahatsızlıkların önlenmesi için her gün yeterli düzeyde folik asit kullanımı büyümeyi hızlandırarak hastalıklardan koruyacaktır.
Gebeliğin Öncesi ve İlk Dönemleri
Hamilelikte folik asit kullanımı: Genellikle anne adaylarının kullandığı bu asit gebeliğin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayarak, vitamin açısından desteklemektedir. Hamile kadınlar folik asite gebe olmadan önce başlamalı, diğer besinlerle dengeli bir şekilde kullanmalıdır. Gebe olduktan sonraki aylar ise takviyeyi kullanmayı sürdürmelidir.
Folik Asit Hap ve Desteği
Hamilelikte folik asit kullanımı: Genel olarak ağızdan tablet ve kapsüllerle alınması tercih edilmektedir. Eğer ağız yoluyla alma imkanı bulunmuyorsa kas ve deri altına enjeksiyon şeklinde verilebilir. Folik asit desteği kansızlığın getirmiş olduğu herhangi bir vitaminsizlik durumunda, hamile olmadan önce adaylara destek olması amacıyla kullanılır. Bazı durumlarda hamilelik döneminde besinlerle karşılanamayan ihtiyaçlar çıkmaktadır. Bu durumda doktorlar hamile kişilerin takviye ilaç ve tedavilere girmesini uygun görür. Bilinen folik asit ilaçlarından Solgar Folic, nişasta şeker ve tuz barındırmaktadır. B12 içeren Folidoce, C vitamini olan Ferrozinc ve Ferplex en çok tercih edilen folik asit ilaçlarındandır. Destek alınmaması durumunda sık sık kilo verme, halsizlik, gelişimde gerileme, baş dönmesi gibi birçok rahatsızlık çıkmaktadır. Folik Asit kullanımında gebelik öncesi başlandığında beyin ve omurgilikle alakalı birçok hastalıktan korunulmaktadır. Antikonvülsan seviyeleri incelenerek, folik asitin vücutta gösterdiği gelişme bilinmelidir. Besinlerle desteklemek için folik asit içeren gıdalar tüketilmelidir. Ispanak, mercimek, pancar, brokoli, kuşkonmaz gibi bitkilerle desteklenmelidir. Bu asitin yeterli düzeye ulaşması otizme yakalanma oranını düşürür, çeşitli hastalıklara karşı korur. Alınan takviyeler ve destekler belli bir düzen ve denge içerisinde alınmalıdır. Folik asidi kullanmayı bıraktığınızda bağırsak, böbrek ve karaciğerle alakalı sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Alınacak Miktar
Hamilelikte Folik Asit kullanımı: Bebeğin sağlıklı ve gelişimini düzgün tamamlaması için en önemli dönem öncesinde ve sonrasındaki ilk üç aylık dönemdir. Rastgele içilmemesi gereken bir ilaç olan folik asit doktor kontrolünde alınmalı, yaklaşık 400 mcg kullanılmalıdır. Kesin bir değer olmamakla beraber bir uzman tarafından içilecek miktar arttırılabilmektedir. Aynı zamanda yiyeceklerle beraber destekleyici bir rolü bulunmaktadır. Çeşitli faydaları bulunan bu asitin gereğinden fazla alınması hem annenin hem bebeğin sağlığını olumsuz etkilemektedir. Gereğinden az alınması veya annedeki folik asit eksikliği merkezi sinir sistemi hastalıklarını ortaya çıkararak sağlığı tehlikeye sokmaktadır.
Yan Etkileri
Bebeğin gelişim sürecinde büyük bir önemi olan bu takviyenin aynı zamanda çeşitli yan etkileri bulunmaktadır. Stres, yeme ve içmede isteksizlik, mide bulanması, sık sık gaz çıkarma, karında şişkinlik ve uykusuzluk gibi birçok problemi barındırmaktadır. Aynı zamanda solunum yolu rahatsızlıkları, nefes alamama gibi yan etkileri de vardır. Bu sebeple hem folat hem de folik asit önerilmektedir.