Hacamat; vücuttaki kirli kanın belirli bölgelere kupa yardımı ile toplanıp, ufak kesiler çekilmesi işlemidir ve "Islak Kupa Tedavisi" olarak da adlandırılır. Haber içerisinde bu uygulama hakkında tüm merak edilenleri bulabilirsiniz.
Son yıllarda bir hayli revaçta olan "hacamat" tedavisi, Arapça bir kelime olup; kök anlamı olan "hücum" yani bir başka ifade ile bir noktaya yönlendirmek anlamı taşır. Özellikle Hz. Muhammed'in ayın belirli zamanlarında önermiş olduğu ve çeşitli hadisler ile birlikte bahsedilmesi ile Müslüman ülkelerde çok daha fazla tercih edilir. Vücuttaki kirli kanın belirli bölgelere kupa yardımı ile çekilip, ufak kesiler ile vücuttan çekilmesi işlemi denir.
Islak Kupa Tedavisi olarak da adlandırılan bu tedavi yöntemi ile vücudumuzda kanın içinde olan zararlı atıklar veya farklı ifade edilişi ile toksinler, enerjimizi, bağışıklık sistemimizi ve bunlarla birlikte sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Bunların neticesinde hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Hacamat yöntemi ile bu toksinlerin ve ölü kan hücrelerinin kandan atılması hücrelerin yenilenmesine destek sağladığı gibi, hasta olmadan önce uygulandığında da birçok hastalıktan koruma yetisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
HACAMAT İÇİN UYGUN OLMAYAN KİŞİLER KİMLERDİR?
Bireyde kalp rahatsızlığı mevcutsa, hacamatı uygulatacak kişi kansız ise ve kan yolu ile birlikte bulaşan hastalıkları varsa bu kişilere hacamat tedavisi uygulanamaz. Bununla birlikte; düşük tansiyon ve hamilelik durumu bulunan, organ nakli olmuş, diyaliz ve hemofili hastaları, kemoterapi veya ışın tedavisi uygulanan, kalp pili ve stent takılmış olan bireylerde hacamat tedavisi yapılması oldukça zararlıdır. Dolayısı ile hacamat öncesi muayene esnasında hekim bu konular doğrultusunda bilgilendirilmelidir. Bu tedavi uygulamasının uygulanacağı ayrıntılı tıbbi geçmişi ise mutlaka incelenmelidir.
HACAMAT TEDAVİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Hacamat üzerindeki tartışmalar uzun yıllardır devam etmektedir. Kanıtlanmış faydaları ile birlikte kişinin kan dolaşımına sağladığı faydalar nedeniyle hacamat modern tıp literatüründe de kendisine yer edinmiş geleneksel tıp uygulamaları arasında yer almıştır. Özellikle ibn-i Sina hacamat üzerinde yoğunlaşmış ve kitaplarında da hacamata yer vermiştir. Hacamatın bazı faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Bağışıklığı güçlendirir. Yorgunluğu giderir, enerji verir.
- Endorfin ve serotonin salgılanması neticesinde depresyonu giderir. Bu nedenle de anksiyete ve sinirli olmayı önler. Psikolojik travma sonrası bozuklukların üstesinden gelmede çok yardımcıdır.
- Damarlardaki esnekliği yükseltip hemoroid basur oluşumunu engeller. Bunun dışında damarları temizlemesiyle kolesterolü düşürür.
- Kan üretiminden sorumlu olan karaciğer, kemik iliği, dalak gibi organları harekete geçirir ve bu organlara da bağlı hastalıklarda muhtemel hasarı önler. Kan üretimini arttırır.
- Yüksek tansiyonu düşürür.
- Kasları gevşetip, kramp girmesini ve kulunçları önler. Kas ve eklem ağrılarına iyi gelir.
- Cildin oksijen almasını sağlamasıyla cildin yağlanmasını engeller.
- Yaraların iyileşmesini hızlandırmasıyla ülser türlerinin ortadan kalkmasına yardımcıdır.
- Vücuttaki enfeksiyonları engeller.