İnsansız hava sistemleri (UAS) mevcut modellere göre manevra kabiliyeti geliştirebilmek için kuşlardan ilham almaya başladı.
Stanford Üniversitesi’nin Lentink Laboratuvarı’ndan bir araştırma ekibi PigeonBot adında, gerçek kuşların yaptığı gibi kanatlarının şeklini bükebilen, genişletebilen ve basitçe değiştirebilen robotik bir güvercin yaptı.
Drone'ları daha az sert ve daha kuş benzeri hale getirerek, daha küçük alanlarda manevra yapabilmesi ve daha şiddetli rüzgarlarla başa çıkmada etkili hale getirilebilmesi amaçlanıyor.
Araştırmacılar güvercinlerin kanatlarını nasıl kontrol ettiklerini belirlemek için ölü güvercinlerin kanatlarını incelediler. Deneyleri ile bilek ve parmak eklemlerinin açılarını, uçuşta kullanılan tüylerin hizalanmasını etkilediğini belirlediler.
Bileklerini ve parmaklarını bir araya getirerek veya birbirinden ayırarak güvercinlerin sıkı dönüşleri yönetebilmeleri ve türbülanstan geçebilmeleri en önemli husustu.
Araştırma sonucunda uçuş tüylerinin açısı kanadın şeklini belirleyeceği tespitine ulaştılar. Bu bulgulara dayanarak, araştırma ekibi, sahte bilekleri ve parmakları olan güvercin kadavralarında görüldüğü gibi kanat şeklini değiştirebilen, gerçek güvercin tüylerine sahip bir robot inşa etti.
İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Lozan’da araştırmacı olan Dario Floreano, ScienceNews‘e; kanatlarını gerçek kuşlar gibi hareket ettirebilen makineler daha küçük alanlarda daha sıkı dönüşler yapabilir ve daha sert rüzgarlarda daha iyi gezinebilir açıklamasında bulundu.
Teknolojinin sürekli gelişmesiyle beraber, alışılmışın dışında farklı düşünce ve projeşer de hayatımıza daha fazla gireceğe benziyor. Şimdilik test aşamasında olan güvercin drone ürünün ne zaman satışa sunulacağı ise henüz bilinmiyor.
Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.