Son zamanların en popüler konularından birisi öğün sayısı. 6 öğün mü, 3 öğün mü, 2 öğün mü her kafadan bir ses çıkıyor ve hepinizin kafasında soru işaretleri oluşmuş durumda. Peki çalışamalar bununla ilgili ne diyor? İşte detaylar...
10 SENE ÖNCE FARKLIYDI
Bundan 10 sene öncesine baktığımızda sık beslenmenin kilo kaybı ve korunması üzerine etkisinin olduğu, tüketilen besinler sonrası ortaya çıkan ısının metabolizmayı hızlandırdığı bu nedenle 3 ana ve 2-3 ara öğün yapımının yararlı olduğundan bahsediliyordu. Ancak günümüzde bu düşünce değiştiği ve sık öğün yapmanın leptin ve insülin direncine neden olabileceği ifade edildi. Peki çalışamalar bununla ilgili ne diyor? İşte detaylar...
DAHA İYİ SİNDİRİLİYOR
Yapılan çalışmalar sonucunda, öğün sayısının azaltılmasıyla bir seferde fazla besin alınması sağlanıyor ve böylece besinler daha iyi sindirilmiş oluyor. Ayrıca aralıklı beslenme glikoz toleransında iyileşmeye, kan basıncında düşüşe, kalp hastalıkları riskini azaltmaya, kanser ve yaşlanmaya bağlı böbrek rahatsızlıklarında iyileşmeye yol açıyor. Ayrıca yaşla birlikte metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle öğün sayısının azaltılması ilerleyen yaşlarda sağlık için daha faydalı olabiliyor.
UZUN SÜRELİ AÇLIK SAĞLANIYOR
Öğün sıklığının azaltılmasında en etkili yöntemlerden biri 2 öğün beslenme. Buradaki amaç uzun süreli açlık sağlayarak yağ yakmak. Tabi ki burada tükettiğiniz öğünün içeriği de oldukça önemli. Karbonhidrattan fakir, proteinden zengin öğün tüketimi kilo vermeniz üzerinde en etkili yöntem.
Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.