Günlük kiralık evlerde kimlik bildirimi nasıl yapılır? Günlük kiralık evlerde kameralar var mı?

Günlük kiralık evlerde kimlik bildirimi nasıl yapılır? Günlük kiralık evlerde kameralar var mı? İşte haberin tüm detayları...

12.12.2023-10:16 - (Son Güncelleme: 12.12.2023-10:35) Günlük kiralık evlerde kimlik bildirimi nasıl yapılır? Günlük kiralık evlerde kameralar var mı?

Günlük kiralık evlerde konaklayanları ilgilendirecek bir olay yaşandı. Günlük kiralık evler ile ilgili bildirgenin geçtiğimiz yıl Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından akıllara birkaç soruyu da beraberinde getirdi.

Günlük kiralık evlerde kimlik bildirimi nasıl yapılır?

Günlük kiralık ev sahipleri, kiracılarının kimlik bilgilerini ve adresi SMS'le emniyetin dört haneli numarasına mesaj olarak gönderecek. Polis, gelen bilgileri Genel Bilgi Toplama (GBT) ve UYAP üzerinden sorgulayacak. Hakkında arama kararı olduğu belirlenen kişi kiraladığı evde gözaltına alınacak.

Günlük kiralık evlerde kameralar var mı?

Airbnb sistemi de dahil, günlük kiralık evler birçok avantajı beraberinde getirdiği gibi gizli kamera riskini de barındırıyor. Yabancı kaynaklı bir firmanın yaptığı bir anket, ankete katılan Airbnb kullanıcılarının %11'inin kaldıkları evde gizli kameraya denk geldiklerini bulduğunu açıkladı. Türkiye'de ise durum pek farksız değil. Konut veya mülk sahibine göre de değişebilir. Ülkemizde yapıldığı ve şikayetçi olunduğu takdirde pek çok cezası da bulunuyor.

Geçtiğimiz aylarda yasalaşarak yürürlüğe giren günlük kiralık evlere ilişkin düzenlemeye karşı fırsatçılar arka kapıdan dolanmak için harekete geçti.

Saatlik kiralıyorlar

Sabah'ta yer alan habere göre; İlan platformlarında 'günlük kiralık' adı altında saatlik kiralama yapan firmalar türedi. Online platformlara "1+0 daire 100 TL", "1+1 200 TL" başlıklarla ilan girilen konutlarda, saatlik kiralama yapıldığı öğrenildi. Turizmciler ise saatlik kiralamaların havalimanı otelleri dışında yapılmadığını, bunun gayri meşru eylemlere yol açtığını belirtiyor. Belgenin 1 Ocak'tan itibaren zorunlu olduğuna dikkat çeken sektör oyuncuları, "Bazı kişi ya da firmalar arkadan dolaşarak daha çok para kazanmak için bu tür yollara sapıyor" diyor.

Bu belgeler yanlış kişilerin eline geçebilir

Günlük kiralama yapan bu firma ya da kişiler 'Turizm konutu' belgesini bahane ederek konaklama yapmak isteyenlerden kimlik bilgilerini de talep etmeye başladı. Kimlik fotokopisinin Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaşılacağı belirtilirken, turizm konutu belgesini aldıklarını iddia ediyor. Ancak uzmanlar bu belgenin yanlış kişilerin eline geçebileceğine dikkat çekiyor.

Saatlik ücretler şaşkına çevirdi

İstanbul Bakırköy'de "1+0 daire 189 TL" başlığıyla ilan veren bir firmanın yetkilisi, "0-3 saat altında tutamazsınız. 3 saati 500 TL'ye olur. Ancak günlük de kiralayabilirsiniz. 1+0'da günlük hafta içi 1.000 TL, hafta sonu 1.500 TL. Turizm konaklama belgemizi aldık" dedi. Belgenin mail atılması talep edildiğinde ise çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Yine İstanbul Maltepe'de 1+1 konut için 350 TL ilanı veren kişi, "12 saate kadar yani akşam girip sabah çıkacaksanız günlük 1.000 TL, eğer 24 saat kalacaksanız günlük 1.600 TL" dedi. İzmir Buca'da yer alan "1+1 daire 200 TL" başlıklı ilan sahibi ise, "Biz ilanı öne çıkarmak için böyle yazdık. Herkes böyle yazıyor. Hafta içi saatlik ücretimiz 400, hafta sonu 500 TL. Günlük hafta içi 800-1000 TL arasında, hafta sonunda ise 1.200 TL. Herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız" diye konuştu.

İzin belgesi almayanların başı belada

Günlük kiralık evlerle ilgili düzenleme sonrasında fırsatçılar türese de kanundan korkan bazı ev sahipleri de sistemden çekilmeye başladı. Artık bir evi 100 günden kısa süreli kiraya verecek ev sahipleri, izin belgesi almak zorunda. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yönetilen süreç kapsamında, kiraya verilecek bir ev için her şeyden önce izin belgesi alınması gerekiyor. Bakanlık, izin belgesini alan vatandaşa bir plaket veriyor ve bu plaket, kiralanacak evin kapısına asılıyor. İzin belgesi olmadığı hâlde kiralama yapanlar ilk aşamada 100 bin TL cezayla karşı karşıya kalıyor Bu tutar, belge alınmaması halinde 1 milyon TL'ye kadar çıkabiliyor

“Çoğu konut sahibi bu belgeyi paylaşmıyor”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, günübirlik konutlarla belgenin 1 Ocak tarihine kadar hazırlanması gerektiğine dikkat çekti. Akdoğan, "Birçok firma bu belge için başvuru yaptı. Ancak bunun gerekliliklerini sağlamaları lazım. Online platformlarda bunu sağladık diyen çok konut sahibi var ancak bu belgeyi paylaşmıyorlar. Gerçekten bu belgeyi alan zaten paylaşır. Burada üye olmak için belge ibraz edilmeli. Ayrıca turizm konaklamaları için ayrı segment açılmalı. Böylece ilanlarda karışıklık olmaz" diye konuştu.


YORUM YAZ..
Modal