Yapılan araştırma, dişlerini günde 3 kez fırçalayan kişilerin diyabet hastalığı olasılığının daha düşük olduğunu ortaya çıkarmıştır. Güney Kore'de 190 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırma, katılımcıların ağız hijyenlerini takip etti. Ortalama 10 yıl süren takip sürecinin ardından, katılımcıların 'sında diyabet çıktı. Üstelik benzer sayıda diş eti hastalıkları da vardı. Dişlerini günde iki kez tavsiye edilenden daha fazla fırçalayan 51 yaşın altındaki kişilerde daha düşük diyabet riski bulunuyordu. Araştırmalar, 2025 yılına kadar Birleşik Krallık'taki 5 milyon insanın diş eti sorunlarının onları diyabete sürükleyeceğini belirtmektedir. Diş eti hastalıkları bu zamana kadar inme ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere pek çok sağlık komplikasyonuyla ilişkilendirildi fakat henüz net bir araştırma yapılmadı.
ARAŞTIRMANIN SONUÇLARI ŞÖYLE
- Ortalama 10 yıllık izlem sürecinden sonra periodontal hastalığı olanların diyabet gelişme olasılığı %9 daha fazla.
- En az 15 eksik dişi olan insanların diyabet hastası olma riski %21 daha fazla.
- 51 yaş ve altındaki kişilerin dişlerini daha fazla fırçalandıklarında diyabet geliştirme olasılığının daha düşük olduğu ortaya çıktı.
- 52 yaş ve üzerindekiler arasında günde bir veya iki kez diş fırçalayanlar arasında diyabet riski açısından fark bulunmuyor. Fakat günde üç kez fırçalayanların riski %7 daha az.
- Erkekler ve kadınlar arasında da farklılıklar mevcut ve kadınlarda fırçalamanın artması ile diyabet riskinin azalması arasında daha güçlü bir bağlantılar var.