Uluslararası kanser araştırmaları ajansı, günde şekerli veya tatlandırıcılı 2 bardak meşrubat içmenin, erken ölüm riskini artırabildiğini açıkladı.
Independent gazetesinin yayınladığı habere göre, dünya sağlık örgütüne bağlı uluslararası kanser araştırmaları ajansı tarafından yürütülen araştırmaya, 10 avrupa ülkesinden, yaş ortalaması 50'nin üzerinde 450 binden fazla yetişkin katıldı.
Araştırmaya 1992-2000 yıllarında dahil edilen, ardından ortalama 16 yıl izlenen kişilerden bu süre içinde 41 bin 600'ünden fazlası hayatını kaybetti.
Araştırma, 16 yıl srüesince ayda bir bardaktan az meşrubat içenlerin yüzde 9,3'ünün, günde 250 mililitrelik iki ya da daha fazla bardak meşrubat içenlerin ise yüzde 11,5'inin yaşamını kaybettiğini ortaya koydu.
Araştırmacılar, vücut kitle indeksi, diyet, fiziksel aktivite, sigara ve eğitim gibi diğer etkenler göz önünde bulunduruldğunda, günde iki bardak meşrubat içenlerin erken ölüm riskinin, ayda bir bardaktan az içenlerden yüzde 17 daha yüksek olduğunun gözlendiğini ortaya koydu.
Araştırmacılar, katılımcılar içinde belirli ölüm sebeplerine baktıklarında, yapay tatlandırıcılı meşrubatların sık içilmesinin dolaşım sistemi rahatsızlıklarından yüksek ölüm riskiyle ilişkili olduğunu belirledi.