Gülhatmi, ebegümecigiller familyasından çiçekli bir bitkidir. Gülhatmi çiçeğinin renkleri beyaz, pembe, mor, sarı, kırmızı çiçekleri olabilir. Çiçekleri çizgili ya da lekeli olabilir. Geniş ve yuvarlak yaprakları kalp biçimindedir. Güneşli, rüzgâr almayan yerlerde iyi gelişir.
GÜLHATMİ TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR?
Gülhatmi tohumunun genellikle kış aylarında ekilmesi tavsiye edilir. Eğer dış mekânda ekecekseniz şubat, mart, nisan gibi eğer iç mekânda ekmeyi düşünüyorsanız kış aylarını tercih edebilirsiniz.
Gülhatmi tohumlarını ekmeden önce 24 saat boyunca tülbent içerisinde nemli bir şekilde bekletin.
Işık gören bir ortam tercih edilmelidir. Çimlenme süresi 21-27 gün olarak değişebilmektedir.
GÜLHATMİ ÇİÇEĞİ NASIL KURUTULUR?
Gülhatmi sonbaharda açtığından dolayı kış aylarında yaprakları ve çiçekleri dökülmeye başlar. Eğer gülhatmiyi kurutmak istiyorsanız yaz ayından itibaren ekerek kışa hazırlayabilirsiniz. Eğer gülhatmi çiçeğini sulamayıp kuraklık sağlarsanız çiçek kuruyarak dökülecektir.
Gülhatmi çayının insan sağlığına çok fazla yararı vardır. Günde 2 fincan gülhatmi çayı tüketebilirsiniz. İşte o faydaları;
- Kuru öksürüğe iyi gelir.
- Boğazda oluşan tahrişi önler.
- İdrar söktürmeye yardım eder.
- Böbrek taşının düşmesine katkı sağlar.
- Enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
- Şişkinlik, hazımsızlık sorununu giderir.
- Ödem attırır.
- İltihaplara karşı savaşır.
- Balgam söktürücü özelliği ile rahatlama sağlar.
- Anne sütünü arttırıcı özelliği vardır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Enerji verir.
- Sperm sayısını arttırır.
- Rahim hastalıkları tedavisinde kullanılır.
- Adet sancısını azaltır.
- Ağız içi yaraları önler.
- Diş eti iltihabını önler.
GÜLHATMİ ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
1 su bardağı suyu kaynatın ardından üzerine bir tutam kurutulmuş gülhatmi çiçeği ekleyin. 10-15 dakika demlenmesini bekledikten sonra bal ile aromasını ayarlayabilir dilerseniz de sade bir şekilde tüketebilirsiniz. İster soğuk isterseniz de ılık bir şekilde tüketebilirsiniz.