Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, kışa hazırlık yaparken bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kolayca uygulanabilecek yöntemlere ilişkin önemli bilgiler paylaştı.
Sonbahar ve kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiğini belirten Akyüz, ‘Bu yıl koronavirüs salgını dolayısıyla her sene olduğundan daha fazla vücut direncinin güçlü olmasına ve hastalanmamaya özen gösterilmelidir. Güçlü bir bağışıklık için gerekli olanları; sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, stresten uzak olmak ve doğru uyku olarak söyleyebiliriz’ dedi.
Akyüz, araştırmaların az uyuyan ya da doğru saatlerde uyumayan kişilerin daha fazla hastalandığını gözler önüne serdiğini belirterek, şöyle konuştu:
‘Bu sebeple karanlık ortamda ve optimum sekiz saat uyumak, uykuda salgılanan hormonların doğru seviyelere ulaşmasına ve bağışıklığı desteklemeye katkı sağlayacaktır. Yoğun stres ve kaygı da bağışıklığı olumsuz etkilemektedir. Yoğun stres yaratan ortamlardan ve kaygı verici düşüncelerden olabildiğince uzak kalmaya çalışılmadır. Nefes egzersizleri, mutlu eden kişilerle görüşmek, sevilen aktiviteleri yapmak bu anlamda faydalı olacaktır. Ayrıca düzenli fiziksel aktivite mutluluk hormonu salgılanmasını sağlayarak stresi azaltmaktadır. Düzenli fiziksel aktivite ruhsal ve fiziksel katkı sağlamanın yanında orta şiddetle yapılan egzersiz vücutta enfeksiyonlarla savaşan maddeleri artırmaktadır.’
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN BESİNLER NELERDİR?
Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, ev dışı fiziksel aktiviteye vakti olmayan kişilerin evde yapabilecekleri egzersizin önemine dikkat çekerek, ‘Sağlıklı beslenme davranışına sahip bireyler hastalıklara daha az yakalanmakta veya daha hızlı iyileşmektedir. Sağlıklı beslenme bireyin proteinli besinleri, sebze, meyve, tahıl, sağlıklı yağları ve suyu günlük ihtiyacı kadar tüketmesi ile olur’ dedi.
Dengeli ve çeşitli beslenilmesi için her renkten sebze ve meyvenin tüketilmesi gerektiğine vurgulayan Akyüz, konuşmasına şöyle devam etti:
‘Semizotu, ıspanak, maydanoz, dereotu, brokoli, karnabahar, pırasa, kırmızı pancar, turp, nar, turunçgiller, sarımsak, soğan, ceviz, badem, zeytin ve zeytinyağı beslenme listelerine eklenmelidir. Semizotu, havuç, kırmızı pancar, ceviz, nar taneleri olan zeytinyağı-limon/sirke-sumak-nar ekşili sos ile salatalar yapılabilir. Yeşil çay, adaçayı, ıhlamur, kuşburnu, zencefil gibi bitki çayları sağlıklı bireyler tarafından günde 2 fincana kadar tüketilebilir. Probiyotik yoğurt içerisine yulaf ve kuru meyveler eklenerek ara öğün yapılabilir. Böylece bağışıklığı destekleyecek antioksidanlar ve lif yeteri kadar vücuda alınmış olunur. Ayrıca kefir, tarhana, boza gibi fermente ürünleri tüketmeye özen gösterilmelidir.’