Güç savaşı giderek hararetleniyor: Türkiye’de rakip ülkeler arasına girdi

Almanya’nın, Afrika kıtasına yönelik yürüttüğü stratejiye Çin ve Rusya haricinde Türkiye’de dahil oldu. İşte detaylar…

21.12.2022-15:21 - (Son Güncelleme: 21.12.2022-15:21) Güç savaşı giderek hararetleniyor: Türkiye’de rakip ülkeler arasına girdi

Almanya’nın stratejik hamlesi giderek ortalığı karıştırıyor. Afrika kıtasına yönelik yeni taslak stratejisi, Çin ve Rusya'nın yanı sıra Türkiye ve Körfez ülkelerini de "kıtadaki rakipler" olarak gösteriyor.

Güç savaşına Türkiye’de katıldı

Afika kuraklık ve iç karışıklıklarla mücadele ederken, zengin maden yatakları ve genç nüfus gelişmiş ülkelerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Almanya2nın yaptığı stratejik hamleler ise ülkeler arasında rekabetin artmasına da neden oluyor. Son yıllarda Çin, Türkiye, İtalya ve Hindistan'ın Afrika ülkelerine yatırımlarının artarken, Almanya gibi bazı ülkeler de kıtadaki varlığını artırmak için yeni planlar kovalıyor. Geçtiğimiz yıl yabancı ülkelere yatırım yapan Almanya, bu yatırımın yüzde 1’ni Afrika’ya yaptı. 2021'de Alman sermayesinin yüzde 76'sı Avrupa ülkelerine giderken, Amerika kıtası yüzde 9 ile ikinci sırada, Asya yüzde 13 ile üçüncü sırda yer aldı.

Almanya Çin'e karşı rekabete hazırlanıyor

AA’da yer alan habere göre; Çin’in enerji çalışmalarına karşı atağa geçen Almanya, Afrika’ya yatırım yapmaya başladı. Almanya'nın önemli ekonomi gazetelerinden Handelsblatt'ta yer alan haberde, Almanya, "Afrika ile Marshall Planı"nı yeni bir stratejiyle değiştirerek kıtada özellikle Çin ile rekabete hazırlanıyor. Bunun için Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Svenja Schulze'nin Ocak 2023'te "Afrika ile Marshall Planı"nı değiştirmeyi amaçlayan yeni bir Afrika stratejisi sunacağı belirtiliyor. Aynı zamanda Almanya, yeni Afrika stratejisi ile yumuşak gücünü artırarak küresel krizlere karşı kendini koruma altına almayı hedefliyor.

Çin daha öncesinden Afrika kıtasındaki yatırım ve borç verme etkisini BM’de kendi menfaatine oy kullanmasını sağlamak için defalarca değerlendirirken, Almanya'nın kıtaya yönelik yeni taslak stratejisi, Çin ve Rusya'nın yanı sıra Türkiye ve Körfez ülkelerini de "kıtadaki rakipler" olarak gösteriyor. Taslakta yer alan ülkeler için "Altyapı inşa ediyorlar, ham maddelere, pazarlara ve siyasi nüfuza erişim için çabalıyorlar." ifadesine yer veriliyor. Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı, Afrika ile güçlü bir ortaklığın vasıflı işçiler ve enerji geçişinde Almanya'ya yardımcı olmasını bekliyor.

Afrika ülkelerinin borçlarını ödemesini kolaylaştırmayı planlıyor

Alman şirketleri kritik madenlere doğrudan erişemiyorken, Çin direk hammadde üretimi yapabiliyor. Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı, Afrika'da sanayi için önemli ham maddelerin "insan hakları, sosyal ve çevresel standartlara saygı duyularak tüm tedarik zinciri boyunca çıkarılıp işlenebilmesini sağlamak" için çalışmak istiyor. Çin’in Afrika kıtasına "acil olarak ihtiyaç duyulan yatırımları" engellediği endişeleri de mevcut.

Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı yatırımlara karşı yaptığı yeni çalışmada, Afrika'da ülkelere bütçe desteği sağlayarak bu ülkelerin borçlarını ödemesini kolaylaştırmayı planlıyor. Konu göç olduğunda stratejide net bir değişiklik yapmayı hedefliyor. Yeni strateji gelecekte Afrika ülkelerinden yasal göç seçeneklerini desteklemeye de odaklanacak. Bu amaçla Afrika ülkelerindeki danışma merkezleri, "Almanya ve Avrupa'ya düzenli işçi göçüne" odaklanacak olan "göç ve kalkınma merkezleri" haline getirilecek. Stratejiye göre, bu aynı zamanda Nitelikli Göç Yasası'nın uygulanmasına gelişimsel katkı sunacak.

YORUM YAZ..
Modal