Son dönemde alternatif tıp yöntemlerine olan ilgi arttı. Özellikle Uzak Doğu’dan dünyaya yayılan yöntemlerden biri olan gua sha sosyal medyada oldukça popüler.
GUA SHA NEDİR?
Son dönemde sosyal medyada yaygınlaşmaya başlayan bu teknik pek çok kişinin ‘gua sha nedir’ sorusunu sormasına neden oldu. Gua sha, aslında hem masaj tekniğine hem de teknik sırasında kullanılan taşa verilen isim. Çincede ‘kazıma, sıyırma’ gibi anlamlara geliyor. Bu teknik kafa derisi, omuzlar, yüz, sırt, kol, bacak, boyun gibi vücudun pek çok bölgesinde şifa amaçlı uygulanabiliyor.
GUA SHA NE İÇİN KULLANILIYOR?
Kronik ağrılı, iltihaplı bölgelerin tedavisinde kullanılan gua sha taşı, ‘chi’ denilen durgun enerjinin atılmasını sağlıyor. Bu yöntem, vücuttaki kan akışını iyileştirerek hasta bölgenin iyileşmesine yardımcı oluyor.
-Genellikle artrit ve fibromiyalji gibi kronik ağrıya neden olan rahatsızlıkların yanı sıra kas ve eklem ağrısını tetikleyen rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılıyor.
-Gua sha, aynı zamanda yaşlanma karşıtı bir teknik olarak da tercih ediliyor.
-Emzirme döneminde göğüsleri büyüdüğü için ağrı yaşayan kadınlarda, migren ağrılarında, hepatit B ile mücadelede, boyun ağrıları, Tourette sendromu (tik bozuklukları) ile adet öncesinde kadınların yaşadıkları duygusal ve fiziksel sağlığı etkileyen durumlarda gua sha taşı kullanılır.
GUA SHA MASAJI NASIL YAPILIR?
-Gua sha masajı, bir taşla ya da roller denilen bir aletle yapılabiliyor. Vücudun daha fazla bölgesinde kullanmaya elverişli olduğu için bazı kişiler rollerdan ziyade gua sha taşını tercih ediyor.
-Masaja geçmeden önce masaj aletinin buzlu suda bekletilmesi ve/veya alkollü mendille temizlenmesi gerekiyor.
-Ayrıca uygulanacak bölgeye bir miktar masaj yağı sürülmesi gerekiyor.
-Masaj, ilgili bölgenin gua sha taşı yardımıyla kısa veya uzun vuruşlarla sıyrılması ile yapılıyor. Bu işlem, kişinin ağrı eşiği dikkate alınarak yapılıyor. Aksi halde masajın uygulandığı bölgede aşırı kızarıklar, yaralar meydana gelebiliyor. Ayrıca olumsuz sonuç almamak için taşın doğru yönde uygulanması gerekiyor.
GUA SHA TAŞI NASIL KULLANILIR?
-İlk olarak taşı 90 derecelik dikey açıyla tutmamak, neredeyse düz olacak şekilde tutmak gerekiyor. Ayrıca taşın kıvrımlı kısmını omurga, omuz gibi kemikli bölgelere oturtarak hafif yatay şekilde hafif baskı uygulamak gerekiyor.
-Ardından taşın ulaşılan noktada hafif döndürülmesi gerekiyor. Örneğin köprücük kemiğinden çeneye doğru getirilen taşın çene altında hafifçe döndürülmesi gibi…
Ayrıca çene, kaş gibi bölgelerde tek seferde değil, iki eşit parçaya bölünerek masaj yapılması öneriliyor. Ve bu işlemin en az 5 kez uygulanması önem taşıyor.
-Alın bölgesinde ise bölge üç parçaya ayrılarak işlem yapılıyor. Öncelikle bir elin işaret parmağıyla iki kaş ortasına dokunun, diğer elinizle taşı iki kaş ortasından saç diplerinize doğru çekin. Saç dibine ulaştığınızda yuvarlak hareketlerle taşı kaldırmadan dokundurun. Ardından alnınızın kaşlarınızın tam üstünde kalan bölgesi için bir elinizin işaret parmağıyla kaşınızın altını tutarken, diğer elinizle taşı kaşınızdan saç dibinize doğru çekin. Saç dibinize gelince yine aynı yuvarlak hareketleri yapın.