Sırlarını çözmekle bitiremediğimiz, her gün yeni özelliklerini keşfettiğimiz beynimiz, hala bilinmeyenlerle dolu en gizemli, en komplike organımız olarak kabul edilir. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Geysu Karlıkaya, beynimizin, kafatasından çıkarıldıktan sonra girinti ve çıkıntıları düzleştirildiği takdirde dört tane A4 kağıdı kadar yer kapladığını ifade ederken, 'beynimizin sadece yüzde 10'unu kullandığımız' ifadesinin ise gerçeği yansıtmadığını sözlerine ekliyor.
VÜCUT AĞIRLIĞIMIZIN SADECE YÜZDE 2'SİNİ BEYİN OLUŞTURUYOR
Vücut ağırlığının sadece yüzde 2'sini oluşturan, yaklaşık olarak 1300 - 1400 gram ağırlığında olan beynin yüzde 69 - 85'ini su oluşturuyor. Beynimiz vücudumuz bünyesinde kaplamış olduğu yerin aksine tüm enerjimizin yüzde 20'sini harcıyor. Fakat beynin büyüklüğünün zeka ile direkt bir orantısı yok gibi duruyor. (Albert Einstein'ın beyni 1230 gramdı). İnsan beyninde yaklaşık olarak 86 milyar sinir hücresi ve bu hücreler arasında da yüzlerce trilyon bağlantı yer alır. Bu hücrelerin de yoğunluğu, bağlantıları ve beyindeki kıvrımların miktarı daha büyük bir önem taşımaktadır. Kıvrımlar ne kadar fazla ise o kadar iyi. (Maymun ve yunusların kıvrımları çok belirginken farelerin beyin yüzeyi düzdür).
CİNSİYETE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR
Bu farklılık doğum öncesi başlıyor ve yaşlılık dönemine dek bu gerçek değişmiyor. Kadın beyni ile erkek beyni birbirinden farklı. Erkeklerde beyin ağırlığı kadınlara göre yaklaşık 100 gram daha fazla. Ağırlığın yanı sıra fonksiyonel olarak da fark bulunur. Örneğin kadınlarda hafıza ve sosyal tanıma becerileri, dil yetenekleri daha üstün iken, erkeklerde motor (hareket) ve uzaysal algılama özellikleri daha gelişmiştir.
BEYNİMİZ YAPTIĞIMIZ İŞE GÖRE DEĞİŞİYOR
Beynimizin farklı bölgelerinin çeşitli görevleri bulunur, yaptığımız işe göre beynimizin farklı bölgeleri de çalışıyor. Buna örnek olarak; fiziksel bir aktivite esnasında beynimizin hareket merkezleri ağırlıklı olarak çalışırken; konuşurken konuşma merkezi, bir şey okurken görme merkezi daha aktif oluyor.
FAZLA GPS KULLANIMI BEYNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Londra taksi sürücüleri üstünde yapılan çalışmalarda; beynin hafıza merkezi olarak kabul edilen hipokampusun belli birtakım bölgelerinin farklı meslek sahiplerine oranla daha fazla geliştiği gözlenmiştir. (Londra'da taksi sürücüsü olmak için 25 bin caddenin öğrenilmesi gerekiyor.) GPS kullanımı ile de aynı bölgelerde küçülme olmaması adına yeni bir yere ilk gidişte GPS kullanılsa dahi dönüş yolunda kullanmamak daha doğru bir tercihtir.