Göz kapağı kisti ile ilgili konuşan Op. Dr. Fatih Kenar, ''Kirpiklerin köklerinde bulunan meibomian yağ bezlerinin kanal ağzının tıkanması, şişmesi veya iltihaplanması ile göz kapaklarında yuvarlak ve sert bir kitle oluşur. Şalazyon adı verilen bu kist üst ya da alt göz kapağında gelişebilir.'' dedi.
Op. Dr. Fatih Kenar şalazyonun arpacık ile karıştırıldığını vurgulayarak, ''Şalazyon kistleri bakteriyel bir enfeksiyon değildir ve ağrısız olur. Şalazyondan farklı olan arpacık ağrılıdır ve bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklı ortaya çıkar. Şalazyon, göz kapağı kisti veya meibomian kisti olarak da adlandırılır. Bu kistler, kadın ve erkeklerde aynı sıklıkta görülür. Çocuklara oranla yetişkinlerde daha sık rastlanan şalazyon, tedavi edildikten sonra nüks etme riski taşır.'' diye ifade etti.
GÖZ KAPAĞI KİSTİ NEDEN OLUR?
Göz kapağı kistinin nedenlerine değinen uzman isim şunları kaydetti: ''Meibomian yağ bezleri, gözlerin ıslak ve nemli kalmasını sağlar. Bu yağ bezlerindeki tıkanma sonucunda ortaya çıkan şalazyon oluşumunu tetikleyen bazı faktörler vardır. Özellikle göz ve göz çevresinin temizliği şalazyon oluşumunun engellenmesinde önemlidir. Kirli eller ile göz kapaklarına dokunmak, eski veya sağlıksız makyaj malzemeleri kullanmak, göz makyajını temizlememek gibi göz ve çevresinde kir birikimine sebep olabilecek alışkanlıklar; gül hastalığı (akne rozasea), seboreik dermatit, kronik blefarit gibi cilt ve göz hastalıkları şalazyon oluşmasında risk faktörleridir.''
AĞRISIZ ŞİŞKİNLİK EN YAYGIN BELİRTİSİ!
- Göz kapaklarında ya da göz kenarında ağrısız bir şişlik
- Göze dokunulduğunda ele gelen çıkıntı
- Bulanık görme
- Gözde yaşarma
- Göz kapağında ağırlık
- Işığa karşı hassasiyet
- Göz kapağında kabuklanma
- Enfekte hale gelen şalazyon bölgesinde kırmızılık, şişlik ve ağrı
GÖZ KAPAĞI KİSTİ NASIL GEÇER?
Şalazyonun tedavisi hakkında konuşan Op. Dr. Fatih Kenar, ''Şalazyon, tedavi gerektirmeden kendiliğinden kısa sürede yok olabilir. Gözde oluşan rahatsızlığın ilerlemesini durdurmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için ise başvurulan göz doktoru tarafından bazı tedavi yöntemleri uygulanır. İlaç tedavisinde göz damlaları ve antibiyotikler kullanılır. Günde 4-5 defa, 10-15 dakika yapılacak olan sıcak kompres ise salgı bezlerinin rahatlamasını sağlar. Sıcak kompres yapıldığı esnada yavaşça göz kapağına masaj da yapılabilir fakat geçmeyen şalazyon, göz bozukluğuna ya da astigmata yol açıyorsa cerrahi müdahale gerekebilir. Lokal anestezi altında yapılabilen şalazyon ameliyatı, oldukça kısa süreli bir işlemdir; günlük hayatı etkilemez ve hasta aynı gün içerisinde taburcu edilir. Cerrahi müdahale sonrasında hafif bir şişlik veya kızarıklık gözlemlenmesi olağandır.'' diyerek açıklamalarını sonlandırdı.