Gluten hassasiyeti, sindirim sisteminin gluten içeren gıdalara karşı gösterdiği alerjik reaksiyondur. Buğday, arpa ve çavdar gibi besinlerde mevcut olan protein türü kimi bireylerde çölyak hastalığını oluştururken kimilerinde de gluten hassasiyeti problemini yaşatır.
Çölyak hastalığı ve gluten hassasiyetinin arasındaki farkı anlamak için genetik test yapılır. Gluten içeren yiyecekler tüketildiğinde; çölyak hastalığı ince bağırsakta hasar meydana getirir. Çölyak hastalığı testler ile anlaşılırken gluten hassasiyeti testler ile anlaşılamaz. Kişinin vücudunun yiyeceklere verdiği alerjik reaksiyona göre anlaşılır.
Gluten hassasiyetinin belirtileri nelerdir?
- İshal, şişkinlik, kronik kabızlık gibi ortaya çıkan durumlar gluten intoleransını işaret edebilir.
- Vücudun bazı bölümlerinde oluşan şişlik ve iltihap önemli bir belirtidir. Bu sorunlar kalça ve parmaklarda daha sık görülmektedir.
- Mide bulantısı ya da karın ağrısı
- Migren ve baş ağrısı atakları
- Halsizlikle beraber yorgunluk
- Depresyon ve anksiyete problemleri
- Kadınlarda görülen hormonal dengesizlikler
- Sıklıkla yaşanan baş dönmesi sorunu ve denge hissini kaybetme
- Deri dökülmesi, kaşıntı ve kızarıklık problemleri
- Ağız ülseri ve reflü gibi rahatsızlıklar
- Kollarda ve bacaklarda yaşanan uyuşma
- Kilo kaybı ve astım
- Duygu durum bozuklukları ve dikkat eksikliğinin sık sık görülmesi
- Ağızda yara oluşması ve sık sık bu yaraların tekrar etmesi
- Kırılgan tırnak problemi
- Diş ağrıları
Gluten içeren besinler
- Ekmek ve unlu mamuller
- Makarna
- Hazır köfte
- İrmik
- Malt içeren içecekler
- Patates kızartması
- Cips
- Sosis ve salam
- Soslu kuru yemiş
- Soya sosu
- Kek ve pasta
- Kahvaltılık gevrek
- Sirke
- Sakız
- Müsli Bar
- Karışım baharatlar
- Şehriye ve erişte
Glutensiz sufle nasıl yapılır?
Glutensiz sufle için gerekli olan malzemeler:
- 2 yumurta
- 80 gr bitter çikolata
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı pirinç unu
Tereyağı ve çikolatayı eriterek ocağa alın ardından da pirinç
ununu ekleyip, karıştırın. Ayrı bir yerde yumurta ve şekeri hızla çırparak
köpürtün sonrasında çikolata ve unlu karışımı yumurtalara ekleyerek,
yağladığınız sufle kalıplarına boşaltın. Suflenizi 220°C’de ısıttığınız fırında
7 dakika kadar pişirin. Glutensiz suflede akışkan bir kıvam tutturmanın yolu
pişirme süresidir. Servis öncesinde çilekleri dilimleyerek, toz şekeri
blenderdan geçirip elde ettiğiniz pudra şekerini ekleyebilirsiniz.