Son günlerde gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları önlemek ve enflasyona etkisini azaltmak için 4 önemli sistem ekim ayıyla beraber devreye giriyor. Buna göre, tarlada, hallerde kalan taze meyve ve sebze piyasaya kazandırılacak. Bu ürünler dijital tarım pazarına dâhil edilerek hızlı bir şekilde alıcılarla bir araya gelecek. Böylece bütün çiftçiler ürünü için pazar bulabilecek, esnaf, tüketici istediği kalitede ürün tedarik edebilecek.
ERKEN UYARI SİSTEMİ KURULUYOR
İklim, afet ve ürün ekim davranışlarındaki değişimler enflasyon sepetinde önemli bir ağırlığı olan gıda fiyatlarını etkilemekte ve dalgalanmalara yol açıyor. Bu dalgalanmaların önlenmesi ve enflasyona etkisinin azaltması amacıyla erken uyarı sistemi kuruluyor.
'ERKEN UYARI SİSTEMİ EYLÜL'de UYGULAMAYA GEÇİYOR'
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yoğun bir çalışma yürüttüklerini ve yakında kamuoyu ile paylaşacaklarını vurguladığı erken uyarı sistemi de 30 Eylül itibariyle uygulamaya geçiyor. Bu sistemle, sıcaklık, yağış, don, dolu, hastalık, güneş ışığı gibi riskler tüm bölgelerde anlık tespit edilerek ortaya çıkabilecek arz eksiklikleri ürün bazında belirlenecek.
GIDA BANKACILIĞI SİSTEMİ YAYGINLAŞTIRILACAK
Özellikle üretim, toptan, perakende aşamasında gıda zincirinin tamamı anlık olarak takip edilerek raporlanacak. Bu süreçte farklı aşamalarda elde edilen sinyallerin hangi ürünlerde hangi boyutta arz eksikliği oluşturabileceğinin tespiti uzmanlarca gerçekleştirilecek. Gıda israfının önüne geçmek amacıyla gıda bankacılığı sistemi cazip hale getirilerek yaygınlaştırılacak. Türkiye'de yaklaşık 20 yıldır uygulanan israfı önleme, sosyal dayanışma ağı yöntemi olan gıda bankası sayısı dünyada 30 bine ulaşmış durumda.
FİYATLARA YANSIMADAN TİCARET TEDBİRLERİ ile ÖNLEM UYGULANACAK
Geçici arz eksikliğinden kaynaklanan piyasa dengesizliklerine söz konusu arz eksiklikleri fiyatlara yansımadan önce geçici dış ticaret tedbirleri ile önlem uygulanacak. Kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik uygun teşvik ve tedbirlerin geliştirilmesi sağlanacak.
TEDBİRLER TESPİT EDİLECEK
Sistem, kalıcı arz eksikliklerini gidermeye yönelik teşvik ve tedbirlerin geliştirilmesine katkı sunacak. Yeni sistemle tarımsal üretim, fiyatların izlenmesine yönelik veriler kullanılarak ihtiyaç halinde dış ticaret ve vergi konularında tedbirler tespit edilecek.