Genel Kültür Nedir, Neleri Kapsar?

Kültür nedir? Kültür özellikleri nelerdir? Genel kültür nedir? Genel kültür neleri kapsar? Genel kültür soruları

03.06.2021-13:39 - (Son Güncelleme: 21.01.2022-11:26)

Kültür; toplumların geçmişten günümüz hayatına yaklaştıkça çeşitli olaylar karşısında edinmiş oldukları deneyim ya da bilgi birikimleri ve bu birikimi de kendinden sonraki nesillere aktarması neticesinde oluşur. Genel kültürden bahsetmek için öncelikle kültür kavramının çok iyi anlaşılması gerekmektedir.

NEDİR?

Dilimiz bünyesinde kültür kelimesi, sözlük anlamı ile birbirinden farklı birkaç kavrama daha karşılık olarak kullanımı bulunmaktadır. Bunlardan biri de Latince 'çukura' sözcüğünün 'toprağı ekip biçme, verimlendirme' anlamına karşılık gelen asıl kullanım alanına paralel olan kavramdır. Tarım, tıp ve bitki bilimi (botanik) gibi araştırma alanları üretme, yetiştirme ve çoğaltma çalışmalarını belirtir. Bakteri kültürleri, kültür bitkileri vb. gibi örneklerde görüldüğü gibi, uygun biyoloji şartları içerisinde bir mikrobu, bir bakteri türünü ya da bir bitkiyi üretme anlamına da gelmektedir.

Bir toplumun tarihsel süreç içerisinde üretmiş olduğu ve kuşaktan kuşağa da aktardığı her türlü maddi ve manevi özelliklerin tamamıma kültür denir. Kültür, bir toplumun kimliğini tamamlar ve onu diğer toplumlardan da farklı kılar. Kültür, toplumun yaşayış, düşünüş ve hissediş tarzıdır.

ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Kültür, edinilmiş bir nitelik ya da davranış biçimidir. Biyolojik olarak kültür miras alınmaz, fakat bireyler tarafından sosyal hayat içerisinde bir şekilde öğrenilir. Başka bir ifade edilişi ile sosyal olarak edinilen veya öğrenilmiş olan herhangi bir davranış veya kaliteye kültür ifadesi ile tanımlanır.

Doğası gereği bireysel olmayan kültür sosyal bir kavramı karşılar. Bir sosyal ürün ifade edilişi olarak herkes tarafından paylaşılmış olan sosyal etkileşim yolu ile gelişir. Sosyal etkileşim veya sosyal ilişkiler olmadan kültür kazanması çok zordur ve neredeyse bu söz konusu durum imkansızdır.

Kültür, bir nesilden bir sonrakine aktarılır. Ebeveynlerden çocuklara vb. geçer. Bu aktarım ise sürekli ve kendi kendiliğine gelişen bir süreçtir.

Kültür, bireylerin pek çok sosyal psikolojik, ahlaki gibi pek çok ihtiyaçlarını temin eder. Kültür, farklı ihtiyaçlar sebebi ile yaratılır ve devam ettirilir.

Kültür bir gün içerisinde ya da bir yılda yaratılmaz. Yüzyıllar boyu süresince yavaş yavaş birikir. İnançlar, sanat, ahlak, bilgi oldukça yavaş bir biçimde depolanır ve toplumun kültür mirasının bir parçası olur.

Kültür, uyum yeteneğine sahiptir. Statik değil ve değişikliklere uğrar. 

GENEL KÜLTÜR NEDİR?

Genel kültür haberimizin içerisinde bahsettiğimiz kültürleri anlamak ve yaşayıp hissetmek olarak düşünülebilir. Çoğunlukla toplumlar içerisinde öne çıkmış olan ve tarihsel bir sürece de yön vermiş olay ile birlikte durumların bilinmesi olarak isimlendirilebilir.

Bir insan bir konuyu bütünü ile birlikte dört dörtlük anlayamaz ya da anlatamaz belki fakat az da olsa konu ile ilgili bir fikir sahibi olabilir. Genel kültür bir konuyu özünü kavrama usulü ile doğru bir şekilde anlamak ve bu konu ile de alakalı bir konuşma geçtiği zaman veya şahsa bir soru yöneltildiği takdirde konu ile alakalı bilgileri doğru bir şekilde aktarabilmektir.

GENEL KÜLTÜRÜN KAPSADIĞI ALANLAR NELERDİR?

Bir örnek vermek gerekirse bir aletin nasıl çalıştığını, bir oyunun nasıl oynandığını ya da tanınmış olan ünlü kimselerin kim olduğunu bilmek gibi olaylar yüzeyseldir fakat pek çok alanı kapsayabilen bu bilgiler genel kültüre ait ögelerdir.

Tarih, edebiyat, ülke içi veya dışı güncel konular, tarihi kişiler ve olaylar hakkında bilgiler ile birlikte politika ve daha sayılamayacak alt başlığı bulunmaktadır. Günümüzde de insanların herhangi bir aşamaya geçiş için girmiş olduğu bazı sınavlar içerisinde genel kültür soruları sorulmaktadır. Ülkemizde de buna KPSS Genel Kültür örnek olarak gösterilebilir.

genel kültür kpss

GENEL KÜLTÜR SORULARI VE KONULARINA ÖRNEKLER NELERDİR? 

KPSS sınavında da çok da soru olarak karşımıza çıkan ve arkadaş meclislerinde konuşulabilecek genel kültür konularına örnekleri şu şekilde sıralayabiliriz.

- Aspirin neyden yapılır?

- Türk uluslarının dünya üzerindeki nüfusu ne kadardır?

- Bir sebepten ötürü tek kulağına küpe takan Osmanlı Devleti padişahı kimdir?

- Sinekli Bakkal kitabının yazarı kimdir?

- Bayrağında hilal resmi olan 5 ülke belirtiniz

- Yavru Vatan nedir?

- Brexit ne anlama gelir?

- Deyim ve atasözü arasında bulunan fark nedir?

- NATO nedir?

- Sözsüz iletişim nedir?

- Dünyanın 7 harikası nelerdir, nerededir?

- Trablusgarp Savaşı ne zaman yaşandı?

- Osmanlı Fikir Akımları

- Osmanlı Avrupa ilişkileri

- Türkiye'nin üye olduğu uluslararası kuruluşlar

- İslamiyet devri Anadolu'da sanat anlayışı

- Amerika'nın keşfi

- Sanayileşme Dönemi

- Avrupa medeniyetinde Reform ve Rönesans 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal