Gençleri yakından ilgilendiren bir açıklama yapıldı! 1.726 Lira ödeme yapılacak

Gençleri ilgilendiren bir açıklama geldi. Kendi işini kurmak isteyenlere destek veriliyor. Devlet karşılıksız, geri ödemesiz destek verecek. İşte haberin detayları…

21.05.2022-21:53 - (Son Güncelleme: 21.05.2022-21:53) Gençleri yakından ilgilendiren bir açıklama yapıldı! 1.726 Lira ödeme yapılacak

Genç nüfusun çalışma hayatına geçmesi oldukça önemli bir noktadır. Bu nokta da devlet gençleri destekleyen bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Kendi işini kurmak isteyenleri yakından ilgilen düzenleme ile Bağ-Kur kapsamında yer alan genç girişimcilerin tüm vergi ve primlerini Hazine’den karşılanacak. İlk kez kendi işini açacak olan 18-29 yaş arasındaki kişiler Bağ-Kur'lu olarak kayıt yaptırdıklarında bir yıl boyunca primleri devlet tarafından ödenecek. Bir yıl boyunca prim ödemesi yapmadan işini sürdürecek olan gençler ödemelerin en düşükten hesaplanması ile aylık 1.726 lira 38 kuruş, yıllık olarak da 20 bin 716 lira 56 kuruş olarak ödenmektedir. Yani Bağ-Kur’lu gençler bir yıl boyunca ödemesi gerek 20 bin 716 lirayı ödemeyecek.

Prim hesaplaması nasıl yapılır?

Genç girişimciler için hesaplama brüt asgari ücret baz alınarak hesaplanmaktadır.

Gençlere devlet desteği

Gençlere vergi desteği

Devlet tarafından sağlanacak olan prim desteğinin yanında vergi desteği de yer almaktadır. Vergi mükellefi olarak ilk kez iş yeri açacak olan 18-29 yaş arası gençlerin 3 yıllık bir vergi istisnası da bulunmaktadır. Bu kişilerden 3 vergi dönemi boyunca kazançlarının 75 bin liralık kısmı için vergi ödemeyecektir. Bunun için kişilerden istenen şart 29 yaşını doldurmamış olmalarıdır.

Verilen destekler için hangi şartlar gerekli?

Devlet tarafından sağlanan vergi ve prim desteği için aranan şartlar şu şekildedir:

İşe başlamanın kanuni süreçte bildirilmiş olması,

Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından idare edilmesi,

Tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla şartları (29 yaşını doldurmamış olma şartı da dahil) taşıması,

İşletmenin üçüncü dereceye kadar akrabalardan devralınmamış olması,

Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.

Belirtilen şartları sağlayan kişilerin 75 bin liranın altında kazanç elde etmesi durumunda yıllık beyanda bulunmalıdır.

Genç girişimcilere destek

75 bin TL olarak uygulanıyor

Vergi istisnası her dönem için 75 bin lira olarak uygulanmaktadır. Bu tutarın altındaki kazançlar istisnadan yararlanamazken bir sonrası döneme devredilmemektedir. 75 bin liranın üzerinde kazanç elde edilmesi durumunda ise kalan miktar için gelir vergisi alınır. BU şekilde 75 bin lira matrah beyan eden bir girişimcinin cebinde kalacak miktar 13 bin 750 lira olacak.

Tübitak'tan girişimcilere geri ödemesiz destek

TÜBİTAK tarafından sağlanan 1512 Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programı sayesinde girişimciler geri ödemesiz destek alabilmektedir. Bu program ile girişimciler teknoloji ve yenilik odaklı fikirlerini sunarak yeni iş istihdam alanları oluşturması amaçlanmaktadır. Girişimciler fikir aşamasından pazar aşamasına kadar destek almaktadır. Destek için belirlenen 200 bin liralık tutar bu ay 450 bin liraya yükseldi. Katılım sağlamak isteyenlerin açılan çağrıları beklemesi ve uygun yerlere başvuru yapması gerekmektedir.

KOSGEB hibe desteği

Geleneksel Girişimci Destek Programı ile destek sağlayan KOSGEB, bu proje için 65 bin lira hibe sağlarken, İleri Girişimci Destek Programı için 375 bin liraya kadar hibe vermektedir. Girişimcilerin genç olması durumunda daha fazla destek sağlanmaktadır. Bunun için gençlere dönem başına 5 bin, toplamda ise 10 bin lira daha fazla bir ödenek verilmektedir. Bu projeye katılım sağlamak için KOSGEB'in online girişimcilik eğitimini tamamlamanız ve hazırlanan projeyle başvuru yapmanız gerekmektedir.

YORUM YAZ..
Modal