Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Esen kalp sağlığıyla alakalı önemli bilgiler verdi.
Prof. Dr. Özlem Esen, "Ülkemiz maalesef genç kalp krizlerinde Avrupa birincisi ve genel kalp sağlığı riski açısından haritada 'yüksek riskli' bölgeler arasında yer alıyor. Bunun nedeni de damarın erken yaşlanmasına neden olan aşırı kilo yani obezite, sigara ve hareketsizlik gibi faktörler. Obezite özellikle ülkemizde son 10 yılda yüzde 40 artış göstererek şu an toplumda görülme sıklığı yüzde 30'lara ulaştı yani her 3 kişiden biri obez. Gençlerin sağlığını korumak için sağlıklı kiloda kalmaları için beslenme bilincini artırmak ve hareketliliği artırmak hayati önem taşıyor" diye belirtti.
GENÇ YAŞTA KALP KRİZİ BELİRTİLERİ
- Göğüs ağrısı
- Gövdenin üst kısmında ağrı
- Nefes darlığı
- Ani soğuk ter basması
- Sebepsiz ani yorgunluk atakları (özellikle kadınlarda)
- Bulantı ve kusma
- Ani baş dönmesi
- Var olan şikayetlerin artması ya da süresinin uzaması.
KALP SAĞLIĞI İÇİN EGZERSİZ ŞARTI!
Pandemi sonrası artan kilo artışına da değinen Prof. Dr. Özlem Esen, kalp ve damar sağlığını korumak için beslenme ve yaşam tarzının önemini vurgulayarak, "Kalbiniz kronolojik yaşınızdan daha hızlı yaşlanabilir. Yetişkin erkeklerin yarısının ve yetişkin kadınların yüzde 20'sinin kronolojik yaşlarından beş yaş büyük bir kalbe sahip oldukları bilinen bir gerçek. Kalbiniz ne kadar erken yaşlanırsa, kalp krizi, felç ve diğer ilgili problemler için riskiniz o kadar yüksek olur. Kalbinizin en az sizin kadar genç kalması için kilonuzu kontrol altına alın, sigarayı bırakın, alkol tüketimini azaltın, haftada en az 3 saat yürüyün, tansiyon, şeker ve kolesterol düzeylerinin normal olup olmadığını kontrol ettirin" dedi.
Sağlıklı kalbin sağlıklı beslenmeden geçtiğinin altını çizen Dr. Esen şunları kaydetti: "Omega 3 açısından zengin somon, tuna, uskumru, ringa balığı ve alabalık gibi balıklar faydalıdır. Özellikle doğal ortamda yetişmiş ve taze olmasına dikkat edilmelidir. Haftada en az 2 kez tüketilmesi uygundur, trigliserit değerlerinin düşürülüp faydalı kolesterol yükselmesine yardımcı olur.''
KALP KRİZİNE KARŞI ISPANAK!
Prof. Dr. Özlem Esen, yeşil sebzelerin koruyuculuğuna dikkat çekerek, "Ispanak, karalahana, pazı gibi gıdalar bol miktarda tüketildiğinde kalp krizine karşı koruyor. Bu tip sebzelerde damar sağlığı açısından faydalı nitrat bulunduğu tespit edilmiş ve düzenli bu tip sebzelerle beslenenlerde %15 civarında kalp krizi daha az görülmüş. Özellikle kurufasulye, barbunya gibi liften zengin baklagillerde bulunan nişasta bağırsaklarımızda bulunan faydalı bakteriler tarafından sindirildiğinde yağın emilimini azaltmaktadır. Domateste bulunan likopen maddesi antioksidan özellikte yani vücutta hastalıkları tetikleyen 'yangı' dediğimiz ve bağışıklık sistemimizin kendi savunma mekanizması ile meydana getirdiği süreci önleyebiliyor.'' dedi.
ZEYTİNYAĞI KALP KRİZİNİ ÖNLÜYOR!
Mevsim meyvelerinin koruyucu etkilerine değinen uzman, zeytinyağının da kalp sağlığına olan etkilerini şöyle açıkladı: "Mevsimine uygun taze meyvelerden renkli olan karadut, kızılcık ve ahududu gibi meyvelerde antosiyanin adı verilen antioksidan bulunmakta ve kalp damar hastalığı açısından faydalı olduğu görülmüş. Ayrıca elma ayva gibi lifli meyveler yağ emilimini azaltmakta. Akdeniz diyetinin temelini oluşturan zeytinyağı polifenollerden zengin olup 'antioksidan' özellikte. Çoğunlukla zeytinyağı tüketenlerde yapılan çalışmada kalp damar hastalığı gelişme riski oranının yüzde 30 daha düşük olduğu saptanmıştır.''
KALP KRİZİ RİSKİNİ ÖNLEMEK İÇİN BUNLARI TÜKETİN!
Uzman kardiyolog, kalp dostu besinleri açıklayarak şunları dile getirdi: "Tam buğday, esmer pirinç, yulaf, çavdar, arpa, karabuğday ve kinoa sayılabilir. Bu tahılları beyaz pirinç, beyaz undan yapılmış gıdalara tercih edebilirsiniz. Unutulmaması gereken en önemli nokta bu tahılların da kalori miktarı benzer dolayısı ile az miktarda tüketmek gerekli. Lif içeriği yüksek olması nedeniyle yağ ve tuzun emilimini azaltmakta, böylece kolesterol ve tansiyon değerlerinde düşüşe katkıda bulunmakta. Günde 3 porsiyon tam tahıllı gıda tüketenlerde yüzde 22 kalp krizi daha az meydana geldiği görülmüş. Kavrulmamış ceviz ve fındıkta bulunan mangan, bakır ve magnezyum gibi 'mikro' besinler kalp için çok faydalı. Ayrıca bu kuruyemişler vücutta birçok hastalığın temeli de sayılan oksidatif stres ve yangı dediğimiz süreci önlüyor.''
ÇİKOLATANIN KALP DAMAR SAĞLIĞINA FAYDASI VAR MIDIR?
Kalp ve damar sağlığı için kakaonun önemine vurgu yapan Dr. Esen, ''Kakao oranı yüzde 70 ve üzerinde çikolatada bulunan flavonoid adı verilen maddeler antioksidan özellikte olup damar sağlığı için faydalı. Haftada 3- 5 kez az miktarda tüketilebilir. Sarımsak özünde bulunan allisin maddesi damar gevşetici ve antienflamatuar özelliklere sahip. Tansiyon düzenlemeye yardımcı oluyor, allisin maddesi özellikle taze ve ezilmiş sarımsakta daha çok bulunmakta." diyerek açıklamalarını sonlandırdı.