Çayların ve kahvelerin yanında hemen hemen herkesin çok severek tüketiği ayvalı turta, evde olan mazlemelerle kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Kıyır kıyır lezzetiyle tadına doyamayacağınız bir ayvalı turta yapmak istiyorsanız püf noktalarını da paylaşacağımız pratik tarifimize bir göz atın..
Ayvalı Turta Tarifi
Kıyır kıyır ayvalı turta malzemeler
Hamuru için;
300 gram un (3 su bardağı)
1 adet yumurta
100 gram tereyağı
100 gram toz şeker (1 çay bardağı)
İç harcı için;
3 adet büyük boy ayva
100 gram toz şeker (1 çay bardağı)
Üzeri için;
Pudra şekeri
10 gram şekerli vanilin (2 paket)
10 gram kabartma tozu (1 paket)
Ayvalı Turta Yapılışı:
İlk önce ayvalar soyulur ve rendelenir. Tavaya aldığınız ayvaların toz şeker ilave edilir. Ara ara karıştırdığınız ayvalar orta ateşte bir güzel pişirilir.
Diğer tarafta derin bir kabın içine yumurta ve tereyağı ilave edilir ve iyice karıştırılır. Karışımın içine toz şeker konulur ve şeker eriyinceye kadar karıştırmaya devam edilir. Daha sonra sırasıyla vanilya tozu, un ve kabartma tozu ilave edilir ve hamur kıvam alana kadar bir güzel yoğurulur.
Ele yapışmayan homojen bir hamur elde ettikten sonra hamurdan tabana kullanmak üzere 3/4'lük parçası ayrılır ve üzerine kullanmak için kalan kısmın rendelenebilmesi için bir süre buzlukta bekletilir.
Ayırdığınız 3/4'lük parça tepsiye yerleştirilir ve el ile eşit bir şekilde açılır. Kaba göre şekil verdirilen hamurun üzerine pişirip soğuttuğunuz ayvalı karışım ilave edilir. Ayvalı karışım hamurun her yerine eşit gelecek bir biçimde güzelce yayılır.
Daha sonra buzluktan çıkardığınız üst hamur rendelenir ve turtanın üzeri kapatılır. Önceden ısıttığınız 185 derece fırının alt-üst ayarı aynı olacak şekilde turtanızın üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Üzeri kızaran ayvalı turtanızı fırından çıkardıktan soğumaya bırakın ve daha sonrasından üzerine pudra şekeri serperek servis edin. Afiyet olsun..
Dilerseniz, üst kısmı için ayırdığınız hamuru buzluğa atmadan ince şeritler halinde keserek turtanızın üzerine şekil verebilirsiniz.