Gelin Kaynana Problemleri Nasıl Çözülür?

Evlilik süreci, beraberinde birçok sorumluluğu da çiftlerin üzerine yüklerken bunların başında eşlerin aileleri ile uyumlu bir iletişim kurmak en başta geliyor. Hala günümüz de de devam eden “gelin ve kaynana” çekişmesi neden kaynaklanıyor ve çözmek için neler yapılmalı ?

25.02.2020-12:24 - (Son Güncelleme: 25.02.2020-12:19) Gelin Kaynana Problemleri Nasıl Çözülür?

ANNELERİNE ÇOK DÜŞKÜN ERKEKLER

Yapılan bilimsel araştırmalara göre; annelerin, erkek çocuklarına 0-6 yaşlarında alması gereken sorumlulukları vermek yerine üstlenmesi anneye “bağımlı” erkeklerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Evliliğin sorumlulukları ve erkek çocuğun anneye bağımlı olması gelin-kaynana ilişkisini belirliyor. Evlilik konusunda geleneksel bir yapıya sahip olan Türkiye'de neredeyse hemen her evlilikte “gelin-kaynana” sorunları yaşanıyor. Gelin-kaynana ilişkisinde, kaynananın gelinden beklentileri oluyor. Burada bazen kötü niyet olmasa da temelde kaynananın bir zamanlar ‘gelin' olması gerçeği yatıyor. Sorunun kaynağında kişilik yapısı ve tutumu da önemli bir faktör… Bütün kaynanalar mı böyle? Hayır… Bir şekilde otoriter ve kontrolcü yapıya sahipse, söylenen ‘kötü' kaynana tipine girme ihtimali yüksek oluyor.

ÇOCUKLARI DA OLUMSUZ ETKİLER

Hayatı anlamlandırma çabası içinde bulunan çocuklar, çatışmanın nedenlerini anlamakta zorluk yaşarlar. Babaannelerinin ve annelerinin neyi paylaşamadıklarını anlayamazlar. Kimi zaman annelerine kimi zaman da babaannelerine kızarlar. Nasıl davranmaları gerektiğine karar veremeyebilirler. Bazen sevgi doludurlar, fakat bazen duydukları bazı ifadeler nedeniyle öfke dolu olurlar. “Sevsek mi yoksa kızsak mı?” çatışmasını yaşarlar. Bazen iki tarafı idare etmek zorunda kalmak veya bir iyi olup bir kötü olmak çocuklarda kişilik problemleri oluşturabilir. Bu nedenle çocuklara bu sürecin yansıyacağı düşünülmeli ve onları kullanarak duygusal boşalım yaşanılmamalıdır. Yaşanılanların çocuğun kişiliğini etkileyeceği unutulmamalıdır.

İŞTE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

GELİNLER

  • Henüz flört, söz veya nişan döneminde aile içine çok fazla girmeyin. Aile ile tanışmanın dışında ilişkinizi sadece erkek arkadaşınızla yaşayın.
  • Rahatsız olduğunuz bir durumu saygılı bir şekilde ifade edin. Susmak hiçbir zaman çözüm değildir.
  • Kaynananızla yaşadığınız bir sorunu eşinize şikayet etmek yerine sadece kaynananızla paylaşın.
  • Önyargılardan uzak durun, bu zamana kadar kaynanalar için söylenmiş tüm sözlere perde çekerek kalbinizin sesini dinleyin.

DAMATLAR

  • Annenize şunu hissettirin; “Kendi hayatınla ilgili kararları sen verebilirsin ancak biz hayatımızla ilgili yardıma ihtiyaç duyduğumuzda sana geliriz.”
  • Annenizin de eşinizin de yerinin ayrı olduğunu göz ardı etmeyin. Kritik durumlarda ikisi arasında tercih yapmayın. Her iki tarafı düşünerek durumu çözün.
  • “Annem üzülür” kaygılarından uzak durun. Anneniz için her şeyden önce sizin mutluluğunuz gelir.

KAYNANALAR

  • İlk evlilik olayı gerçekleştiğinde çiftlere birbirine ve ailelerine alışmaları için zaman tanıyın.
  • Oğlunuzun eşini “gelin” olarak görmeyin.
  • Çocuklarınıza fırsat verin, onlar size ve anneliğinize ihtiyaçları olduğunda zaten geleceklerdir.
  • Önyargılardan uzak durun, kalbinizin sesini dinleyin.

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal