Gelin arabası, sosyal medya, evlilik, boşanma, aile gibi başlıklar galerimizde
Gelin arabasına yazılanlar sosyal medyayı salladı
Gelin arabasına öyle şeyler yazdı ki görenler dönüp bir daha baktı.
Evlenmek mühim iş. onu geçtik çоk da zor bir iş. verilecek çok kаrаr var. düğünü nerede yаpаcаğız? gelinlik аlsаm mı kiralasam mı? yоk еfеndim bаlаyıyа nereye gideceğiz falan bunlar hep zоr işlеr.
Ha bir dе gelin arabası süslеmе işi var. şеytan diyor ki “evleniyоruz”, “mutluyuz” yazıp geç, klişenin dibine dibinе vur işte. amа bazı yаrаtıcı çiftlerimiz vаr ki gelin arabasının arkasına yazdıklarıyla nice metin yаzаrınа taş çıkartıyor, аnne diyоr bizde niye yok, niyе bize аlmıyorsun ? bu yaz еvlеnmе isteğinizi getirecek yaratıcı olduğu kadar dа kоmik gеlin arabası arkası yаzılаrındаn feyz alınız, klişеlеrdеn uzаklаşınız.
Düğün gelenekleri
Ailenin yakınlarından ve hatırı sayılan birkaç kişi kız istemeye giderler. biraz sohbetten sonra, “allah''ın emri ve peygamberin kavli” ile kız istenir. kız evi, “kısmetse olur” diye düşünmek için zaman ister ya da daha önceden anlaşılmışsa onay bir aile büyü tarafından verilir. mühlet istenmişse, oğlanın durumunu tetkik eden kız evi, münasip görmediyse veremeyeceklerini, beğenmişlerse nişan gününü tespit için yeniden görüşürler.
Tespit edilen güne kadar oğlan evi tarafından nişan giysileri ve yüzük alınır.nişan bohçası hazırlanır ve kız evine götürülür.nişan organizasyonu genelde kız evine aittir. nişan yüzükleri daha önceden belirlenen bir aile büyüğü tarafından takılır.
Taraflar nişan esnasında gelin ve damada çeşitli hediyeler verebilirler. nişan esnasında ebeveynler tarafından takılacak takılar daha önceden belirlenmiş olmalıdır.nişan pastası,müzik ve eğlence nişan organizasyonuna dahildir.
Gelinin arkadaşları ve yakın aile çevresinin katıldığı bir eğlencedir. genelde kız evinde yemek verilir. yemekten sonra eğlence başlar. kına yakılacak müzik eşliğinde dans eden kadınlar oynarken kına getirilir. kızın başına kırmızı ve yeşil tülbent örtüp, sağ elinin ortasına kına yakılır.gelinin kınası yakıldıktan sonra eğlence devam eder.
Düğün tarihinin aylar öncesinden belirlenmesi eksiklerin giderilmesi ve hazırlıkların tamamlanması açısından önemlidir. gelin ve damadın yakınlarına düğünden önce hediyeler getirilmesi yaygın adetlerdendir.düğün haftasının başında oğlan evinin damına bayrak dikilir.
Böylece düğün olacak ev belirlenmiş ve ilan edilmiş olur.gelin kardeşi tarafından beline al kuşak bağlanarak evinden çıkarılır.evden çıkarken genelde evin kapısı biri tarafından kiitlenir.
Damadın bu kişiye bir miktar para vermesiyle kapı açılır.gelin arabasına binerken dualar eşliğinde başlarına pirinç atılır. pirinç hemen hemen bütün kültürlerde bu bolluğun sembolü olarak kabul edilir.
Nikah kıyılırken çiftlerden hangisi diğerinin ayağına basarsa evlilikte onun sözünün geçeceğine inanılması da düğünlerin eğlenceli anılarından biridir.
Tören bittikten sonra gelinin uketini havaya atmasından sonra yakalayan kişinin sonraki düğünün gelini olacağı inanç kadar gelinin ayakkabısının altına isim yazılmasından sonra ismi silinenlerin de kısmetlerinin açık olduğu diğer geleneksel inançlardandır.
dünyada ilginç düğün gelenekleri
Pakistan’da damat adayı kızın aile büyükleri tarafından zorlu bir sınavdan geçiriliyor. bu sınav, aile büyüklerinin damat adayına akla gelebilecek tüm hakaret ve küfürleri etmeleri, damat adayının ise tüm bunlara katlanabilecek kadar soğukkanlı olmasına dayanıyor. sınavdan başarıyla geçen genç evlilik iznini almış oluyor.
İskoçya’da ise gelin, düğünden bir gece önce aile büyüklerinin ortasına oturarak, onlara ayaklarını yıkatıyor. bu gelenek, çiftin mutluluk yolunda yürümelerini sembolize ediyor. düğünde ise gelin iki ayakkabısına da bozuk para koyuyor.
İsrail’de ise musevi inancına göre, düğünlerde kudüs’teki kutsal tapınağın yok oluşunu sembolize eden içi cam parçalarıyla dolu bir beze basma geleneği bulunuyor. törende cam kırmak ise hayattaki mutluluğu ve üzüntüyü sembolize ediyor.