ABD’li bilim insanları koronavirüs salgını sebebiyle uygulanan tedbirlerin solunum yolu enfeksiyonlarının düşüşe geçtiğini belirtti. Fakat bilim insanları, mevsimsel grip, RSV ve diğer hastalıkların düşmesinin savunmasız insan sayısını artırdığını ve bu durumun salgınlara sebep olabileciğini aktardı. Ayrıca virüslerin her yıl mutasyon geçirmesinin aşıları etkisiz hale getirebileceği de belirtildi.
ABD’de yer alan Princeton Üniversitesi’nden bilim insanları, Kovid-19 pandemisi sebebiyle uygulanan sosyal mesafe ve maske takma gibi tedbirler ile gelecek kış aylarında rekor artış yaşanabileceğine yönelik uyarıda bulundu.
SAVUNMASIZ İNSANLAR ARTIYOR
Araştırmacılar, söz konusu Kovid-19 tedbirlerinin diğer hastalıkların enfeksiyon oranlarını da düşürdüğünü aktardı. Araştırmada mevsimsel grip ve solunum sinsitiyal virüsünün (RSV), ABD’de 2020 senesinde ortalama bir yıla göre yüzde 20 oranında daha ez enfekte ettiği belirtildi. Fakat, çalışmacılar ilk başta olumlu duran bu durumun, solunum yolu virüslerine karşı savunmasız olan kişilerin oranını artırdığını aktardı.
ÖNLEMLER BİTİNCE RİSK BAŞLAYACAK
Araştırmacılar, Kovid-19 salgını sebebiyle uygulanan önlemlerin, potansiyel bir Kovid-19 aşısının nüfusun büyük bir kısmına uygulanana kadar, yani 2021 yılının bahar aylarına kadar devam etmesi bekleniyor. Fakat söz konusu olan tedbirlerin uygulanması bırakılınca mevsimsel grip ve diğer solunum yolu virüslerinin yayılacağını ve risk grubundaki kişiler için büyük bir tehdit olacağı belirtildi.
Princeton Üniversitesi bilim insanları, bekledikleri bu salgınların sağlık sistemleri üstündeki 'yükü artıracağı' ile ilgili uyarıda bulundu. Her yıl mutasyona uğrayan virüsler nedeniyle grip aşısının da etkinliğini yitirebileceği ifade edildi. Bu sebeple mevsimsel gribin bazı kişilerde ölümle sonuçlanması mümkün.
RSV CİDDİ BİR TEHLİKE OLABİLİR
Tüm bunların yanında, bilim insanları RSV için de bu durumun geçerli olabileceğini ve hastalığın özellikle yeni doğan bebeklerde, yaşlı kişilerde, kalp ve akciğer hastalığı olanlarda veya bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ciddi enfeksiyonlara ve ölüme sebep olabileceğini aktardı. PNAS dergisinde yer verilen çalışmanın bilim insanları, ‘2021-2022 kışında büyük bir RSV salgının ortaya çıkacağını öngörüyoruz. Mevsimsel grip için de sonuçlar genel olarak aynı tabloyu yansıtıyor. Bununla birlikte grip salgının boyutu virüsün uğradığı genetik değişimlere ve bulaşılığına göre değişecektir’ açıklamalarını yaptı.