Son dönemde adı gündemde çok dolaşan Geçirgen Bağırsak Sedromu nasıl bir hastalık? Geçirgen Bağırsak sendromu nasıl tedavi edilir? İşte haberin detayları...
BAĞIRSAK SENDROMUNA NEDEN OLAN ETMENLER
Geçirgen bağırsak sendromu bireylerin genetik yatkınlığının yanı sıra yaşam tarzı ve yeme içme alışkanlıkları bağırsak geçirgenliği sendromunun oluşmasının ana nedenlerinden biridir. Alkol kullanımı, reçetesiz kullanılan ağrı kesiciler ve stres bağırsak dengesini bozar. Hastalığın tedavisinde öncelikle bağırsağa zarar veren gıdalardan ve stresten uzak durulması gerekiyor.
GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDROMU NEDİR?
Sindirim sisteminizin en önemli parçası olan bağırsaklar, besinlerin sindirilmeye devam ettiği ve neredeyse tamamının emildiği yerdir. Bağırsak hücreleri, bu dizilim sırasında sıkı bağlantılar ile birbirine kenetlenmiş şekilde durur.
Bu sıkı bağlantılar bağırsaklardan kana sindirilmiş besinlerin, sıvıların, vitamin ve mineral gibi küçük, zararsız maddelerin geçişine izin verir. Geçirgen bağırsak sendromun bu sıkı bağlantıların bozulması sonucunda bağırsak duvarının geçirgenliğinin etkilenmesine yol açar. Eğer bağırsak hücreleri arasındaki bu bağlantı bozulursa kana zararlı organizmalar, toksinler gibi istenmeyen maddelerin geçmesi söz konusu olabilir. Bu zararlı bileşenler vücudumuzda birçok farklı problemin yaşanmasına neden olabilir.
GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDROMU TEDAVİSİ
Öncelikle bağırsak florasını bozan ve geçirgenliği arttıran besinlerin neredeyse tamamı şeker içermesi sebebiyle karbonhidrat tüketimi en aza indirilmelidir.
Gluten, buğday, arpa, çavdar gibi birçok besinde bulunan ve bağırsak duvarına zarar veren besinlerdir. Gluten hassasiyeti geçirgen bağırsak sendromunda önemli şekilde rol oynar. Bu nedenle gluten hassasiyeti olanların bu ürünleri tüketmemesi tavsiye edilir. Doğal olmayan besinler tüketildiğinde bağırsaklar ciddi oranda etkilenir. Doğal olmayan besinler çok fazla tarım ilacı, ağır metal ve benzeri zararlı bileşene maruz kalırlar.