Gebelikte Talasemi Nasıl Önlenir?

Talasemi, Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne ve babasından beta talasemi geninin geçişiyle oluşan bir çeşit kalıtsal hastalık türüdür. Peki, talasemi nasıl önlenir? Detaylar haberimizde...

26.09.2017-10:42 - (Son Güncelleme: 06.09.2021-19:07)

Talasemi, Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne ve babasından beta talasemi geninin geçişiyle oluşan bir çeşit kalıtsal hastalık türüdür. 

Ülkemizde Akdeniz anemisi üzerine yapılan araştırmaların sonucuna göre 1 milyondan fazla kişinin taşıyıcı olduğu ortalama ise 4500 kişinin hasta olduğu tespit edilmiştir.

TEST RİSKİ ORTADAN KALDIRIYOR!

Hastalıktan korunmak için çiftlerin bebek sahibi olmadan önce Talasemi taşıyıcısı olup olmadıklarına ilişkin test yaptırmaları gerek farkındalık kazanmak gerekse de olası hastalık riskini ortadan kaldırmak açısından oldukça önemli olduğu vurgulanmalıdır. Çiftlerin her ikisinin de taşıyıcı olması durumunda genetik açıdan sağlıklı embriyolar seçilip anne rahmine yerleştirilir. Dolayısıyla doğacak bebeğin Talasemi hastası olarak doğma ihtimalinin önüne geçilmiş olur.

AKRABA EVLİLİKLERİ EN BÜYÜK ETKEN!

Hastalıktan korunmada bir diğer yöntem ise akraba evliliklerinden kaçınılmasıdır. Özellikle hastalığın yoğun olarak görüldüğü şehirlerde yaşayan çiftlerin akraba evliliği gerçekleştirmesi Talasemi hasta sayısının katlanarak artmasına neden olmaktadır.

YORUM YAZ..
Modal