Coronavirüs salgını sonrası normalleşme sürecinde Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bulunan Gazi Alemdar Müze Gemisi, yeniden yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya başladı.
2007'de ilçedeki 4 tersanede orijinaliyle aynı ölçülerde yapılarak 2008'de müze olarak ziyarete açılan ve Kurtuluş Savaşı'nda önemli görevler üstlenen Alemdar Gemisi, hizmetlerini turizme katkısıyla sürdürüyor.
Kurtuluş Savaşı'nın "tek silahsız kurtarma gemisi" olması dolayısıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çeken gemi, Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği önderliğinde müzeye dönüştü.
2008'den itibaren dünyanın pek çok ülkesinden yabancı turistin de aralarında bulunduğu yaklaşık 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği müze gemide, Alemdar Gemisi'nin orduya gerekli silah ve cephaneyi Trabzon ve İnebolu'ya deniz yoluyla taşıyarak sunduğu hizmetleri anlatan materyaller yer alıyor.
Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Bulak, müze gemide coronavirüs sonrası gerekli tedbirlerin alındığını belirtti.
GEMİNİN ÖYKÜSÜ
Ereğli'den 80 ton kömür yüklenen Alemdar, bir süre sonra Trabzon'a gitmek üzere hareket ettiği sırada ilçedeki gayrimüslimlerin ve casusların ihbarıyla Fransız Karadeniz Komutanlığındaki C-27 gambotu, Bartın'ın Amasra ilçesinde pusuya yatarak gemiye asker çıkardı. Yönü İstanbul'a çevrilen ve C-27 gambotunun takibe aldığı Alemdar'ın personeli, kurtuluş planları yaptı. Gemide kemençe eşliğinde horon oynayan personel, davet ettikleri 5 askeri etkisiz hale getirip silahlarına el koydu.
Ani manevrayla dümen kıran Alemdar'ın peşine düşen gambottan açılan ateşe tüfeklerle karşılık veren gemi personeline, Ereğli'ye yaklaşılması üzerine karadan da destek verildi.
Sandallarla denize açılan vatandaşların desteğiyle C-27 gambotu mağlup olarak bölgeden ayrılırken, esir 5 askerin serbest bırakılmasına karşılık Fransızlardan Karadeniz'de dolaşan Türk bayraklı gemilere dokunulmaması garantisi alındı.
Fransızlar ile yapılan anlaşma gereği Milli Mücadele'nin sonuna kadar Ereğli'de demirli kalması gereken siyah renkli Alemdar, yine efsanevi bir kaçış öyküsüyle griye boyanarak Trabzon'a getirildi.
Rusya'dan harp malzemesi taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapan Alemdar, 1951'de İstanbul Haliç Tersanesi'nde onarımdan geçirildikten sonra 1959'dan itibaren hizmet dışı bırakıldı.
Alemdar Gemisi, 1964 ve 1980'de özel firmalar tarafından satın alınmasının ardından 1982'de söküldü.