Gastrit nedir, belirtileri nelerdir, neden olur, nasıl tedavi edilir? Gastrite iyi gelen besinler

Gastrit, mide zarının iltihaplanması olarak da tanımlanabilir. Gastrit iltihabı çoğu zaman mide ülserlerine yol açarak Helicobacter pylori (HP) bakterisi ile enfeksiyonun bir sonucudur. Gastrit mide astarının, mide asidinin fazla salgılanması sonucu aşınmasından dolayı iltihaplanması sonucu ortaya çıkar.

26.03.2022-12:00 - (Son Güncelleme: 26.03.2022-12:10)

Gastrointestinal bakteriyel bir enfeksiyon da gastrite neden olabilir. Bundan dolayı en yaygın bakteriyel enfeksiyon Helicobacter pylori’dir. Midenin astarını enfekte eden bir bakteridir. Enfeksiyon genel olarak kişiden kişiye bulaşır fakat kontamine yiyecek ya da suyoluyla da bulaşabilir. 

Bazı koşullar ve aktiviteler gastrit gelişme riskinizi artırabilir. Bunlar ise şu şekildedir:

- Aşırı alkol tüketimi

- İbuprofen ve aspirin gibi steroid olmayan antienflamatuar ilaçların (NSAID’ler) rutin olarak kullanımı

- Uyuşturucu madde kullanımı

- Yaş, çünkü mide astarı yaşla doğal olarak incelir

- Tütün kullanımı

Daha az yaygın risk faktörleri ise şu şekildedir:

- Ciddi yaralanma, hastalık veya ameliyattan kaynaklanan stres

- Otoimmün bozukluklar

- Crohn hastalığı gibi sindirim bozuklukları

- Viral enfeksiyonlar

Semptomlar kişiden kişiye değişiyor!

Gastrit herkeste aynı semptomları göstermez. En yaygın belirtileri ise şu şekildedir:

- Midede rahatsızlık ve yanma hissi

- Mide bulantısı

- Yemekten sonra dolgunluk hissi

- Göbek ve alt kaburgalar arasında hissedilen kalıcı ağrı

- İlerlemiş gastrit düzeyinde kanlı kusma (Kusma nedeniyle ortaya çıkan sıvı genellikle kahve kıvamındadır.)

- Karında şişlik

Gastrit nedir?

- Karın ağrısı

- Hazımsızlık

- Kusma

- Hıçkırık

- İştah kaybı

- Öğün arasında veya gece midede yanma hissi,

- Siyah dışkı

- Kanlı kusma

Gastrit tedavisi nasıl olur? 

Gastrit tedavisi, gastrite neden olan duruma bağlı gerçekleştirilir. NSAID’lerin veya diğer ilaçların neden olduğu gastritiniz varsa, bu ilaçlardan kaçınmak semptomlarınızı hafifletmek için yeterli olabilir. H. pylori’nin bir sonucu olan gastrit, rutin olarak bakterileri öldüren antibiyotiklerle tedavi edilir.

Antibiyotiklere ek olarak, gastrit tedavisinde birkaç başka ilaçta kullanılır. İçeriğinde omeprazol, lansoprazol, rabeprazol ve pantoprazol bulunan ilaçlar bu ilaçlardandır. Ayrıca mide asidini nötralize eden antasitler de tedavi için kullanılan ilaçlar arasında yer alır. Bu ilaçların kullanılmasındaki amaç mide asidinin zayıflamasını sağlayarak belirtilerin ortadan kaldırmak. Ancak en etkili tedavi yöntemi hastanın yaşam tarzlarını ve beslenme düzenini değiştirmesidir. Daha az ve sık öğünlerle beslenmek mide asidinin etkilerini azaltır. 

Aşırı baharatlı, asidik, kızarmış ya da yağlı besinleri daha az tüketmek, aşırı alkol tüketiminden kaçınmak, ağrı kesicilerin mutlaka kullanılması gerekiyorsa değiştirilmesi gastritin önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

Gastrit belirtileri nelerdir?

- Proton pompa inhibitörleri: Bu ilaçların, asit üretimini önleyip iyileşmeyi destekleyen ilaçlar olduğu söylenebilir. Mide asidi oluşturan hücrelerin bloke etmesiyle çalışır. Omeprazol, lansoprazol, rabeprazol, esomeprazol, dexlansoprazol ve pantoprazol gibi ilaçlar bu gruba dahildir. 

- Antibiyotikler: Hekim, sindirim sistemindeki helikobakter pilori bakterisini yok etmek adına klaritromisin ve amoksisilin ya da metronidazol gibi antibiyotik kombinesi tavsiyesinde bulunabilir. Genel olarak 7 ile 14 gün boyunca kullanılması gereken bu tedavinin aksatılmadığından emin olmak gerekir. 

- Antiasitler: Antasitler; bulunan mevcut mide asidini önler ve ağrıyı hızlı bir biçimde giderebilir. Hekim, ilaç tedavisine antiasit dahil edebilmektedir. Yan etkileri içerisinde ishal ya da kabızlık olan antiasitleri hekim kontrolü ile kullanmak gerekir. 

- Asit blokerleri: Asit üretiminin azaltılması adına kullanılan ilaç türüdür. Aynı şekilde histamin blokerleri şeklinde de isimlendirilirler. Sindirim sistemine salgılanan asit miktarının azaltılmasıyla gastrit ağrısı hafifler ve iyileşme desteklenir. 

Gastrit hastaları nelere dikkat etmeli? 

- Koyu kahve, çay gibi mide salgısını çoğaltan içecekler bilhassa aç karna tüketilmemelidir.

- Gün içerisinde en az 2 litre su içilmelidir. 

- Sigara ve alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.

- Lif oranı yüksek olan besinler bol bol tüketilmelidir.

- Tuzlu, yağlı, baharatlı ve acı olan yiyecek tüketiminden mümkün olabildiğince kaçınmak gerekir.

- Uzun süre aç kalınmamalıdır.

- Sindirimi basit olan besinler tüketilmelidir.

- Mide, yemek borusu ve ağzın zarar görmemesi adına tüketilen yiyeceklerin çok sıcak veya soğuk olmamasına dikkat etmek gerekir.

- Sabah kahvaltısı yapılmalıdır. 

- A, C, K vitaminleri bulunan yiyecekler güvenle tüketilmelidir.

Gastrite iyi gelen besinler

- Kızılcık, yeşil çay, kereviz, kiraz, biber, elma gibi parlak renkli meyve ve sebzeler gastrite iyi gelen yiyeceklerdir. 

- Pişmiş sebzeler, az yağlı çorba, makarna, yağsız süt, haşlanmış pirinç tüketimi, gastrit adına çok iyi gelmektedir.

- Az yağlı ve protein kaynaklı olarak bilinen tavuk, balık, süt gibi gıdalar tüketilmelidir. Bu besinler az yağla pişirilmelidir.

- Probiyotikler, bakteriyel enfeksiyonların oluşmasını önleyen en önemli besin kaynaklarıdır. Yoğurt tüketerek veya probiyotik hapları alarak, sağlık korunabilir. 

- Meyve, taze meyve suyu, sebze, kefir, yağsız et, kepekli tahıllar, Hindistan cevizi yağı, ve şeker kamışı pekmezi gastrite iyi gelen yiyecekler içerisinde yer alır. 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal