Galataport Projesi Nedir?

Dünyanın en büyük kruvaziyer limanlarından biri olması hedeflenen Galataport projesi nedir? Galataport Projesi ne zaman tamamlanacak? Galataport Projesi'nin özellikleri nedir?

23.03.2021-12:53 - (Son Güncelleme: 23.03.2021-12:53) Galataport Projesi Nedir?

İçerisinde yer alacak olan otelleri, kafeleri, restoranları ve çeşitli sanat merkezleriyle turizm kompleksi olarak bilinen Galataport inşaatı tamamlanmak üzere. İstanbul'a ek 3 milyon turist kazandırması hedeflenen Galataport'ta dünyada ilk kez kapak sistemi uygulanacak. Galataport projesi tamamlandıktan sonra 4 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak.

GALATAPORT PROJESİ NEDİR?

Galataport projesi, İstanbul Karaköy Vapur İskelesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fındıklı Kampüsü'ne ait bina arasındaki sahil şeridinin yeniden yapılandırılması ve destinasyon projesidir.

Galataport İstanbul Projesi'ni 2014 yılından itibaren Doğuş Grubu bünyesinde bulunan Bilgili Holding ortalığı yürütmektedir. Bu projenin yatırım tutarı 1,7 milyar dolardır.

Galataport Projesi, Boğaz kenarında 1,2 kilometrelik sahil şeridinde yer alacak kurvaziyer limanı, otel, kafeler ve restoranlar, butik mağazalar, ofisler ve sanat müzelerini barındıran bir destinasyon projesidir.

GALATAPORT PROJESİNİN ÖZELLİKLERİ

Projenin ana hedefi bir kruvaziyer limanı ve bu limana hizmet edecek şekilde faaliyet gösteren bekleme salonları ve biletleme kontuarlarını inşa etmektir.

Ayrıca proje sadece bu yapılarla sınırlı kalmayacak. Devlet adamları için toplantı ve dinlenme alanları, duty free mağazaları, teknik kontrol alanları, otel, restoran ve diğer ticari işletmeler de Galataport Projesi kapsamında inşa edilecek.

Projenin en önemli kısmı ise dünyada ilk kez uygulanacak yenilikçi bir sistemle dev cruise gemileri vasıtasıyla limana giriş yapan yolcular, bu limana körükle ulaşacaklar.

Galataport Projesi kapsamında, terminal alanına inşa edilecek rıhtım ile ulaşacak yolcuların pasaport kontrol ve gümrük işlemleri zemin altında bulunan mekanlarda yapılacak. 


1.2 kilometrelik sahil şeridinde Türkiye'de ilk Dünya'da ise sayılı örnek teşkil edecek Hidrolik Rotary Aktüatör teknoloji sistemleri kullanılarak yapılmış gümrüklü / gümrüksüz alan oluşturulacaktır. Söz konusu alan cruise gemileri yanaşmadan önce halkın kullanımına açık olacaktır. Misafir cruise gemilerinin yanaşması sırasında ise yerli üretim Hidrolik Rotary Aktüatörler uzaktan kumanda yöntemiyle ile çalıştırılarak liman çevresinde gümrüksüz alan oluşturulacaktır.

GALATAPORT PROJESİ'NİN TURİST AĞIRLAMA KAPASİTESİ NE KADAR?

Galataport Projesi ile 7 milyon yabancı turiste hizmet verilmesi hedefleniyor. 7 milyon turistin 3 milyonu kruvaziyer yolcuları olacak. Galataport Projesi'nin içerisinde yer alan Tophane Saat Kulesi ve Nusretiye Camii bu kapsamda yeniden inşa edilecek.

GALATAPORT'A ULAŞIM NASIL?

Metro, tramvay, Marmaray ve otobüs ile Galataport'a rahatlıkla ulaşım sağlanılabilmektedir.

Öte yandan, Karaköy ve Kabataş iskelelerine yakın olması sebebiyle ulaşımda vapur da tercih edilebilir. Gelecekte ise, Galataport'a deniz taksi ulaşımı da sağlanacaktır. Bu açıdan bakıldığında, Galataport, İstanbul'da en rahat ulaşabilecek konumlardan biri olacaktır.

GALATAPORT NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Galataport Kruvaziyer Liman Projesi'nde sona yaklaşıldı. İlk kruvaziyer gemisinin Nisan ayında yanaşması beklenen limanda çalışmalar 24 saat aralıksız devam ediyor.

YORUM YAZ..
Modal