22 Şubat’ta dava açıldığını duyuran şirket, usulsüzlüğün ‘bayi alacaklarından sorumlu ekip lideri ve bayi alacaklarını takip eden çalışanı’ tarafından yapıldığını ifade etmişti.
Hürriyet’in haberine göre soruşturmanın bir numaralı zanlısı 21 senelik personel S.E.E.
85 milyon TL'lik gayrimenkulü bulunduğu iddia edilen 48 yaşındaki E.’nin mallarına tedbir kondu. Yurt dışına çıkışı yasaklanan E., Şahsuvaroğlu Otomotiv’e 190 milyon, Samsunlu Okutgen Otomotiv’e ise 48 milyon lira kazanç sağlayarak menfaat elde etmekle suçlanıyor.
Dava ve icra takip dosyalarından ulaşılan ayrıntılar şu şekilde:
NASIL BAŞLADI?
Dört sene önce başladığı düşünülen yolsuzluk ihbarla ortaya çıktı. Şirketin ilk bulguların ihbarı doğruladı. S.E.E.’nin bilgisayarına tutanakla el kondu. E.’yi izne çıkaran şirket denetçileri işe koyuldu.
KİMLER SUÇLANIYOR?
Şirkete göre 247,8 milyonluk zarar iki tarafın işbirliği ile oluştu.
Dava dosyasında esas sorumlu S.E.E. görülüyor. E. 11 Ekim 1999’da işe alınmış. Nisan 2004’te ‘alacaklar ekip lideri’ olmuş.
100 kadar bayiden alacakların takibinden sorumlu E. gibi, bir dönem Ford Otomotiv’de çalışan eşi D.E. de savcılık dosyasında zanlı konumunda.
İşten çıkarılan T.K. adlı personel ise denetçiler soruşturma yaparken bazı dosyaları sildiği için zanlı konumunda.
E.’nin 50 milyona yakın kazanç sağladığı iddia edilen Samsun’daki Okutgen Otomotiv’in üç ortağı K.B., İ.O. ve A.K. de dosyada.
Ford Otomotiv’in, yolsuzluğu borsaya bildirmesinden 2 gün sonra Okutgen Otomotiv’in yüzde 70 hissesini elinde bulunduran bulunulan K.B., tüm hissesini İ.O.’ya devrederek ortaklıktan ayrılmış.
SUÇLAMALAR NE?
Davanın dilekçesine göre, Ford Otomotiv’de oluşan zarar iki firmaya haksaz kazanç olarak aktarıldı.
Firmalardan biri Ford Otomotiv’in yedek parça bayisi Okutgen Otomotiv. 31 Aralık 2020 itibariyle bu şirkete sağlanan kazanç 48 milyon 152 bin 594 lira.
Bir başka şirket ise Şahsuvaroğlu Otomotiv. Bu şirkete 2017-2020 döneminde sağlanan haksız kazanç 190 milyon 466 bin 146 TL.
NASIL YAPTILAR?
Şirket, E.’nin görevi sayesinde ulaşabildiği şirket kayıtları ve elektronik sistemleri manipüle ettiğini iddia ediyor.
Dava dilekçesinde özetle: ''Davalı, limiti olmayan bayiye mal satışı yapılmasına neden oldu. Hileli işlemlerle bayi limitlerini yükseltti. Bu sayede diğer birimleri yanıltarak araç veya parça satışı yapıldı. Davalı, kimi zaman da bayi borcunu gizledi. Bazı bayilerin şirkete yatırdıkları avans paraları ile ilişkisi içinde olduğu bayilerin borcunu ödenmiş gibi gösterdi. Örneğin, bankadaki limiti 1 milyon lira olan Okutgen’in limitini 30 milyon olarak kayda girdi. Borcu görünmez hale getirilen bir diğer şirket ise Şahsuvaroğlu Otomotiv… Bu şirketin 2017’de 21 milyon 643 bin 462, 2018’de 45 milyon 531 bin 293, 2019’da 81 milyon 27 bin 428 TL, 2020’de ise 38 milyon 611 bin 406 liralık borcu ödenmiş gibi gösterildi.''
FATURALAR DA DOSYADA
Şirket, E.’nin üzerine kayıtlı 20 gayrimenkulün 85.2 milyon TL değerinde olduğunu iddia ediyor. Listedeki gayrimenkullerden ikisi İstanbul’un Tuzla ilçesinde bulunan ikiz villalar.
E., geçen sene 4.8 milyona aldığı bu villaların mobilya ve dekorasyon işlerini, kazanç sağlamakla suçlandığı Okutgen Otomotiv’e fatura etmiş. Savcılık dosyasına 1 milyon 360 bin liralık fatura dökümü de sunuldu.