Rusya Ukrayna savaşının etkilerinin kendilerine sıçramasından korkan İsveç ve Finlandiya, NATO’ya üye olmak için geçtiğimiz haftalardan itibaren resmi görüşmelere başlamıştı. Bir çok NATO üyesi ülke Finlandiya NATO üyeliği konusunda olumlu görüşler belirtse de Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olmasına olumsuz yaklaştığını ifade etmişti. İnsanlar ise ‘’Finlandiya NATO üyeliği kabul edildi mi? Finlandiya NATO üyesi olacak mı?’’ soruyla konu hakkında arama motorları üzerinden araştırmalarını sürdürüyor.
Finlandiya NATO üyeliği kabul edildi mi?
NATO üyesi olmak isteyen Finlandiya, bu konuda parlamento düzenlediklerini ve Finlandiya’nın NATO üyesi olması yönünde karar alındığını açıkladı. Fakat Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine sıcak bakmıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda olumlu düşünceler içerisinde olmadıklarını söyleyerek ‘’Parlamentolarında teröristleri getirip konuşturtuyorlar, özel davetler çıkartıyorlar. Hatta PKK yanlısı teröristler var parlamentoda. Biz bunların neyine güveneceğiz? Pazartesi Türkiye'ye geleceklermiş. Bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar. Her şeyden önce Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bu süreçte bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmelerine biz 'evet' demeyiz. Çünkü o zaman NATO teröristlerin temsilcilerinin yoğunlaştığı bir yer haline gelir. Buna evet demek mümkün değil. Bir sokulduğumuz yerden bir daha sokulamayız." ifadelerine yer verdi.
4 Nisan 1949 yılında kurulan ve tam adı Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü olan NATO’nun günümüz itibariyle üyeleri şu şekilde:
ABD
Almanya
Arnavutluk
Belçika
Birleşik Krallık
Bulgaristan
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Estonya
Fransa
Hırvatistan
Hollanda
İspanya
İtalya
İzlandaa
Kanada
Karadağ
Kuzey Makedonya
Letonya
Litvanya
Lüksemburg
Macaristan
Norveç
Polonya
Portekiz
Romanya
Slovakya
Slovenya
Türkiye
Yunanistan