Son derece sağlıklı olan patates, doğru koşullarda muhafaza edilmediği zaman ölüme neden olabileceğini biliyor muydunuz? Özellikle yeşillenip filizlendiği zaman oldukça tehlikeli bir hal alan filizlenmiş patatesin zararlarını anlatan Diyetisyen Beyza Köse, filizlenmiş patatesin asla tüketilmemesi gerektiği uyarsında bulundu.
YANLIŞ TÜKETİMİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Sofraların vazgeçilmez besinlerinden biri olan patates, lif/ posa içeriği sayesinde tokluk hissi sağlar ve sindirim sistemini destekler; C ve B vitaminleri, potasyum minerali ile vücuda enerji verir. Fakat patatesin faydaları olduğu kadar yanlış tüketildiği zaman zararları da olmaktadır. Konuya ilişkin önemli bilgiler aktaran Diyetisyen Beyza Köse, “İnsan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkileri olan patates, hasadından önce ve sonra depolanma sırasında yapılan hatalar sebebiyle besin zehirlenmelerine hatta bunlara bağlı ölümlere yol açabilir. Bitkiler; mantarlar, böcekler gibi dış faktörlerden kendilerini korumak için bazı toksik maddeler üretir. Hasat ve depolanmasında yapılan hatalarda (depolama sıcaklığı, hasat ve taşıma sırasında mekanik yaralanma, nem, havalandırma ve zararlı böcekler) bu toksik maddelerin artmasına sebep olur ve insan hayatını tehlikeye sokar. Patates içeriğinde de bu kimyasallardan solanin bulunur,” ifadelerini kullandı.
BAŞ DÖNMESİ VE MİDE KRAMPLARI...
Depolama ve hasat sırasındaki hatalardan dolayı solanin miktarının artabildiği vurgusunu da yapan diyetisyen Köse, şu açıklamalarda bulundu:
''Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamda bekletilen patateste solanin miktarı artar. Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkisi de oluşur. Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir."
CİDDİ ZEHİRLENMELER ÖLÜME NEDEN OLABİLİR
Ciddi zehirlenmelerin, ölümle sonuçlanabileceğinin altını çizen Köse, “Bu nedenle patatesleri güneş altında çok uzun süre bırakmamaya, yeşillenme gördüğünüzde tüketmemeye, pazarda, markette alışveriş yaparken aldığınız patatesleri tek tek kontrol edip yeşillenmiş olanları asla satın almamaya dikkat etmelisiniz. Eğer farkında olmadan yeşillenmiş patates tükettiyseniz ve bahsettiğimiz belirtileri görmeye başladıysanız acilen doktora başvurun. Ramazan sofraları açısından değerlendirdiğimizde de patatesli pişmiş yemeklerin ortalama 3-4 günden fazla tüketilmemesi önem arz ediyor,'' diye konuştu.