İsrail'in Kudüs'teki saldırıları sonucunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mahmud Abbas ile telefon görüşmesi yaptı. Peki, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas kimdir?
İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs, Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşayan Filistinlilere zorunlu göç tehdidi nedeniyle gerilim durmadan artıyor. İsrail'in dün gece Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 25 kişi hayatını kaybetti, 115 kişi yaralandı. Bu insanlık dışı yaşanan olaylar sonucunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI MAHMUD ABBAS KİMDİR?
26 Mart 1935 tarihinde, İsrail’in kuzeyinde Safed şehrinde dünyaya gelen Mahmud Abbas, (takma adı: Ebu Mazen) Filistin Kurtuluş Örgütü kurucularından ve Filistin Devlet Başkanı'dır.
1948 yılında bir mülteci olarak gittiği Suriye'de bir süre öğretmen görevinde çalıştı Daha sonra Şam ve Kahire Üniversite'lerinde hukuk eğitimi gördü. Moskova’da tarih alanında doktora eğitimini tamamladı. Abbas, çalışma hayatına Katar’da başladı. Burada ilerde kendisini Filistin hareketinin başına getirecek ilk adımlarda bulunarak, yeraltında faaliyet gösteren Filistinli grupları organize etmeye başladı. Yetiştirmiş olduğu gençler daha sonra Filistin Kurtuluş Örgütü’nde önemli görevlerde bulundu.
EL FETİH PARTİSİ'Nİ NE ZAMAN KURDU?
Mahmud Abbas, Yaser Arafat ile birlikte 1959 tarihinde El Fetih’i kurdu. Filistin davası için mücadele etmeye devam ederken Arafat’ı Ürdün, Lübnan ve Tunus’taki sürgününde yalnız bırakmadı.
Abbas, çoğunlukla arka planda olmayı tercih etse de, bu durum onun uluslararası arenada, Arap liderleri ve istihbarat şefleri ile güçlü bağlantılar kurmasına bir engel oluşturmadı. Bu bağlantılar onun Filistin Kurtuluş Örgütü’nde yükselmesine de olanak sağladı.
İlk olarak örgütün mali işlerinin sorumluluğunu aldı. 70’lı yıllar içerisinde güvenlikle ilgili görevler üstlendi, 1980 tarihinde ise FKÖ’nün ulusal ve uluslararası ilişkileri departmanı sorumlusu oldu.
48 yıllık bir sürgünden sonra 1995’te Filistin topraklarına döndü. 2003 tarihinde İsrail ile ABD'nin Yaser Arafat'ı muhatap olarak kabul etmemelerinin sonrasında yeni lider adayı olarak belirginleşti. Aynı yıl Filistin Özerk Yönetimi’nin ilk başbakanı oldu; ancak tüm yetkilerine sahip olamadı, bu da hareket alanını bir hayli sınırladı. Yaser Arafat ile yaşadığı iktidar mücadelesi sonucu 4 ay sonra başbakanlığı bıraktı. Arafat’ın ölümü ile FKÖ genel sekreterliğine getirildi.
Devlet Başkanlığı Dönemi
Yaser Arafat'ın ölümünün ardından Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) başkanlığını devralan Abbas, 9 Ocak 2005'te yapılan seçimlere El Fetih'in adayı olarak girdi ve oyların % 62.52'sini alarak Filistin Devlet başkanı oldu.
Seçim zaferinin ardından İsrail'e karşı silahlı direnişi bitirme yolunda açıklamalarda bulunan Abbas'ın bu hareketi, seçimleri boykot etmiş olan Hamas'ın Ürdün'deki yönetimince ılımla karşılanırken, Gazze Şeridi'ndeki Hamas önderleri, direnişi bırakmayacaklarını ifade etti. 23 Ocak tarihinde Hamas ve İslami Cihad'ın ilan ettiği ateşkes ancak 12 Şubat'a kadar devam etti.
2006 Parlamento Seçimleri
İsrail-Filistin geriliminin tırmanmasından sonra Abbas Ağustos ayında normalde 17 Haziran'da yapılması gereken parlamento seçimlerinin Ocak ayına alındığını açıkladı. Ocak 2006 tarihinde yapılan parlamento seçimlerinde El Fetih bozguna uğradı ve parlamentodaki çoğunluğu kaybetti. Seçimlerin galibi Hamas oldu.
Bu yenilginin sorumlusu olarak yolsuzluğu engelleyemeyen Abbas ifade edildi. Gerek İsrail'le gerekse de ABD'yle görüşmeleri sürdürmeye çalışan Abbas'ın bu tutumu diğer Filistinli gruplar tarafından da tepki ile karşılanıyordu.