2014 yılında FETÖ'nün TSK mahrem imamlarıyla tam tamına 5 kez görüşme yaptığı bilinen Osman Kürşat Nabit adlı itirafçı, Enis Durak'ın "Göksu ilçesinde bulunan sohbet grubunda yer aldığını" dile getirmişti. 10 Mayıs 2022'deki duruşmada FETÖ üyeliğinden 7 yıl 15 ay hapis cezasına çarptırılan Durak, aynı akşam Adnan Menderes Havaalanı'nda Belçika devletine ait "Ahmet Yılmaz" adına düzenlenmiş sahte kimlikle yakalandı. Durak, "Resmi evrakta sahtecilik" ve "FETÖ üyeliği" cezası nedeniyle tutuklandı.
Durak'la annesinin adliye koridorunda yan yana çekilen fotoğrafıyla mağduriyet algısı algısı oluşturuldu. İtalyan bir karikatürist, fotoğrafı resmetti. Karikatür FETÖ'cüler tarafından kullanıldı.
Mağdur dediler ama delil paylaşmadılar
Siyasetten de isimler mağduriyet algısına destek verdi. HDP'den Ömer Faruk Gergerlioğlu ile DEVA Partisi'nden Mustafa Yeneroğlu, Enis Durak'ın mağdur askeri öğrenci olduğunu söyledi ama hiçbir delil paylaşmadılar. Ayrıca, Durak'ın sahte kimlikle Almanya'ya kaçmaya çalışırken yakalandığını da gizlediler.
FETÖ'cülerin son taktiği: Lüks yatla kaçış
FETÖ, yurt içinde algı operasyonlarını sürdürürken, yurt dışında da yeni taktikler denemekten çekinmiyor.
FETÖ üyesi olduklarını söyleyen 8'i erkek, 7'si kadın, 4'ü de 8-14 yaşlarında olan 19 Türk vatandaşı, lüks bir yatla İtalya'ya kaçarken, kötü hava şartları nedeniyle Yunanistan'da Mora Yarımadası'nın güneyinde yer alan Elafonisos adasına sığındı. FETÖ'cülerin, kaçmak için lüks yat kullanması dikkat çekti.
Yunan medyasında yer alan haberler doğrultusunda, 19 FETÖ'cüden 5'inin polis, 1'inin de iş adamı olduğu öne sürüldü.
15 Temmuz darbe girişiminden sonra Yunanistan'a yaklaşık 25 bin FETÖ'cü kaçtı. Kaçanların büyük bölümü daha sonra Avrupa'nın çeşitli ülkelerine geçti. Yunanistan hükümeti, Türkiye'den kaçan darbecilere sahip çıktığı için sık sık eleştiriliyor.