Fermentasyon, besleyiciliği yüksek olan besinlerin hızlı bir şekilde bozulmasını engellemektir. Fermente gıdalar, insan sağlığı açısından faydalı gıdalar arasında popülerdir.
FERMENTE ETMEK NEDİR?
Fermantasyon ya da mayalanma olarak bilinen fermente etme işlemi, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır. Fermantasyon, anaerobik, yani oksijen yokluğunda, enerji üretimini sağlayan bir biyokimyasal süreçtir.
FERMENTE BESİNLERİN FAYDALARI
Sindirim Sağlığını Geliştirir
Fermantasyon esnasından üretilen probiyotikler bağırsaklardaki dost bakterilerin dengesini geri kazanmaya yardımcı olur ve bazı sindirim sorunlarını hafifletebilir. Araştırmalar, probiyotiklerin yaygın bir sindirim bozukluğu olan irritabl bağırsak sendromunun (IBS) rahatsız edici semptomlarını azaltabileceğini göstermektedir.
Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir
Bağırsaklarda yaşayan bakterilerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Yüksek probiyotik içeriği sebebiyle, fermente gıdalar bağışıklık sistemi destekler ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyon riskini azaltabilir.
Yiyecekleri Sindirimi Kolaylaştırır
Fermantasyon işlemi, gıdalardaki besin maddelerinin parçalanmasına yardımcı olarak fermente edilmemiş olanlara göre daha kolay sindirilmesini sağlar. Örneğin, laktoz - sütteki doğal şeker - fermantasyon sırasında daha basit şekerlere - glikoz ve galaktoza ayrılır. Sonuç olarak, laktoz intoleransı olanlar genellikle kefir ve yoğurt gibi fermente süt ürünlerini tüketebilirler.
Diğer Potansiyel Faydalar
Ruh sağlığı: Yapılan çalışmalar, probiyotik Lactobacillus helveticus ve Bifidobacterium longum'u anksiyete ve depresyon semptomlarındaki azalmaya bağlamıştır. Her iki probiyotik de fermente gıdalarda bulunur.
Kilo kaybı: Daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı çalışmalar Lactobacillus rhamnosus ve Lactobacillus gasseri dahil olmak üzere bazı probiyotikler ile kilo kaybı ve azalmış göbek yağı arasında bağlantılar olduğunu ortaya koymuştur.
Kalp sağlığı: Fermente gıdalar, kalp hastalığı riskini azaltır. Probiyotikler ayrıca kan basıncını mütevazı bir şekilde azaltabilir ve “kötü” LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.
FERMENTE BESİNLER HANGİLERİ?
- Kefir
- Lâhana turşusu
- Tempeh
- Natto
- Peynir
- Kombucha
- Miso
- Kimchi
- Sucuk
- Yoğurt
- Hamur mayası ve ekmek
- Bira
- Şarap
- Zeytin