Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahı olan Fatih Sultan Mehmet'in hayatı sürekli olarak merak konusu oluyor. Alınmaz denilen Konstantinopolis'i alarak çağ açıp çağ kapatan, eşsiz bir daha örneği olan ve ölümünün ardından yüz yıllar geçmesine rağmen hala adından söz ettiren büyük komutan ve padişahın hayatını okuyucularımız için derledik.
FATİH SULTAN MEHMET KİMDİR?
Fatih Sultan Mehmet ya da 2. Mehmed 30 Mart 1432 yılında doğmuş, Osmanlı İmparatorluğu'nun kudretli padişahlarından biridir. İmparatorluğun yedinci padişahı olan Fatih Sultan Mehmet, 1944 yılında henüz çocuk yaşta ilk kez tahta çıktığında devlet içindeki entrikalar nedeniyle 1446 yılında padişahlığı babası 2. Murad'a bırakmak durumunda kalmıştır. Ancak 1451 yılında ikinci kez çıktığı Osmanlı İmparatorluğu tahtında 1481 yılına kadar 30 yıl boyunca padişahlık yapmıştır.
Fatih Sultan Mehmet, bir pazar günü devletin o zamanki başkenti Edirne'de hayata gözlerini açmıştı. 2. Murat'ın dördüncü oğluydu. Annesi Hüma Hatun'du. Şehzade Mehmet, doğumunun ardından 2 yıl kadar Edirne'de kalmıştı. 1434 yılında ise 14 yaşındaki büyük ağabeyi Ahmed'in sancakbeyi olduğu Amasya'ya gönderildi. Ağabeyi erken yaşında vefat edince Amasya'da Rum sancakbeyi oldu. Diğer ağabeyi şehzade Alaeddin ise Manisa'da Saruhan sancakbeyi idi. Padişah 2. Murad'ın kararıyla iki şehzade yer değiştirdi ve bu şekilde Fatih Sultan Mehmet Saruhan sancakbeyi olarak İmparatorlukta önemli bir mevkiiye geldi.
FATİH SULTAN MEHMET KAÇ DİL BİLİYORDU?
Fatih Sultan Mehmet, Saruhan'da çok iyi bir eğitim aldı. Medrese kökenli öğretmenlerin yanısıra batılı eğitmenler de onun eğitimiyle özel olarak ilgileniyordu. Batılı öğretmenler Mehmet'in Avrupa Tarihi ve Antik Yunan felsefesi ile alakalı kitaplar okumasına ön ayak oldu. Medrese çıkışlı öğretmenler ise Doğu hakkında önemli bilgileri ve kitapları 2. Mehmet'e aktarıyorlardı. Bu şekilde Şehzade Mehmet çok kültürlü bir insan olarak yetişti. Fatih Sultan Mehmet hem Latin alfabesi ile hem de Arap alfabesi ile yazı yazabiliyor, Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İtalyanca kitapları akıcı bir şekilde okuyabiliyordu. Fatih, eğitime ve bilime her zaman önem verdi. Dinsel ve ırksal kökenine bakmadan büyük alimleri her zaman yanında bulundurdu.
İSTANBUL'UN FETHİNİN HAZIRLIKLARI
Fatih Sultan Mehmet'in hayallerini Konstantinopolis süslüyordu. Asya ile Avrupa'ya tam hakimiyet sağlaması için bu şehrin muhakkak alınması gerekiyordu. Ayrıca bu şehri fetheden komutanın, peygamberimiz Hz. Muhammed'in övgüsüne mazhar olacağı herkesçe bilinen bir gerçekti. Fatih Sultan Mehmet, 21 yaşındayken hazırlıklara başladı. Fetih için atılan ilk adım 1452'de Boğazkesen Hisarı'nın (Rumeli Hisarı) inşa edilmesi oldu. Bu hisarın tam karşısında Anadolu Hisarı vardı. Artık Osmanlı Devleti'nin izni olmadan boğazdan sandal bile geçemezdi. Ayrıca bu hisar ile Konstantinopolis'e yardım ulaşması da engelleniyordu.
Fatih Sultan Mehmet, aşılmaz denilen İstanbul surlarını aşmak için o zamana kadar inşa edilen topların en büyüğü olacak devasa Şahi toplarını Macar bir demir ustasına döktürdü. Bu topların planını kendisi çizmişti.
FATİH SULTAN MEHMET'İN İSTANBUL'U FETHİ
1100 yıl boyunca hüküm süren Doğu Roma İmparatorluğu, şehrin düşmesine ihtimal vermiyordu. Bu kutlu şehir, çeşitli devletler tarafından defalarca kuşatılmış ancak alınamamıştı. Şehir, iç içe geçmiş 3'lü sur sistemiyle korunuyordu. Haliç'e dev bir zincir gerilmişti. Denizin üzerinde bile yanan Grejuva (Rum Ateşi) denilen ateşleri vardı. Ancak bunların hiç biri Fatih Sultan Mehmet'i etkilemedi. Çocuk yaştan itibaren İstanbul'u alacak planlar üzerinde çalışıyordu. Haliç'e gerilen zinciri aşmak için Galata sırtlarından gemileri yürüttü. Şahi topları ise İstanbul surlarını günlerce dövdü. Mehmet'in eşsiz komuta dehası ile askerler eğitildi ve alınmaz denilen İstanbul, 53 gün süren kuşatmaya daha fazla dayanamadı. 29 Mayıs'ın sabahında şehrin surlarında artık Osmanlı Devleti'nin bayrağı dalgalanıyor, Ayasofya'da ezan okunuyordu.
Fatih Sultan Mehmet'in farklı dinlere büyük bir hoşgörüsü vardı. Bu nedenle Ayasofya'ya topladığı halka açık bir beyanda bulundu. İsteyen şehri terk edebilecekti. Ancak kalanlara hiçbir şekilde zarar verilmeyecek, bu kişiler ticari, sosyal ve dini faaliyetlerini özgürce gerçekleştirebilecekti.
FATİH SULTAN MEHMET'İN ÖLÜMÜ
Fatih Sultan Mehmet, Memluklu Devleti'ne yönelik sefer düzenlerken 4 Mayıs 1481 yılında, 51 yaşında Gebze yakınlarındaki Hünkar Çayırı ordugahında hayata gözlerini yumdu. Ölümü askerlerine belli edilmedi ve bu haber 11 gün boyunca askerden saklandı.